Visszalépés a portál Főoldalára

Főmenü
 Főoldalra
 Átértékelő nyilatkozat

 ŐSMAGYAR NYELVEK
   A szkíta nyelv
   A hun nyelv
   Etruszk titkok
   Anyanyelvünk
   Napkelet vándoraitól
   Édes Erdély
   Ararát népe
   Perelő
   Szent erdeinkben
   Ősbuda
   hodu utu rea
   Ősbuda Várvédői
   Gyöngyösbokréta
   Perkupa
   Kisbíró
   Kaleidoszkóp
 FORUM HUNGARORUM

  Keresés a honlapon
  Fotóalbumok
  Linkek, társoldalak
  TOP 10-es oldalak
  Napi olvasottság
  Honlap statisztika

Belépés
Felhasználónév:

Jelszó:

REGISZTRÁCIÓ

Keresés a honlapon


Könyvajánló
 
Tovább a megrendelő oldalára

Statisztika
Te vagy itt a(z)
3630716
látogató!
Ma  322,
ebben a hónapban
15740 látogató volt.
Jelenleg
1 regisztrált tag
és 17 vendég olvas minket.


Könyvajánló
 
Ugrás a cikk oldalára

Tárhelyszolgáltatónk
 

Unsoft.hu

Kapcsolat

Szerkesztő:
Perkupai Pető Imre


Webmester:
Szekeres Sándor  
 
Új hozzászólás
Neved/nicked*: (Minden mezőt tölts ki, máskülönben a portál nem fogadja el a beírásodat.)
E-mail címed*: (Ezt pontosan írd be légy szíves, különben törlődik az üzenet.)
Válasz:a (4) számú beírásra
Üzeneted:*
Humán ellenőrző kód:
Másik_kód_kérése
Kedves Hozzászóló!
Írd be ide a fenti képen látható kódot.
Ez a programok által bevitt veszélyes tartalmak beírásának megelőzésére szolgál.
(ha bizonytalan vagy a kód olvasásában, a kis nyilakra kattintva kérhetsz egy másikat)


 
    

  
 
hun bod (4) számú hozzászólásának szövege:


Magyarország 1000 éves ereklyéi
szerző: Petneházy István


...udvarában fogadta Bulcsú harkát és Tormás fejedelmet –, Bíborban­született Konstantin császár 948 táján úgy tudta, hogy a magyaroknak a törzsi fejedelmek mellett volt még három fejedelmük: a nagyfejedelem, a gyula és a harka. Ezek ténylegesen uralkodtak, őket a vérszerződés (884) megkötése óta csak laza szövetségi együttműködés kapcsolta össze. Konstantin így fogalmaz: „a turkoknak az nyolcz törzse pedig nem engedelmeskedik” a nagyfejedelemnek, de háború esetén „teljes ta­náccsal és törekvéssel” katonailag segítik. Azért emleget nyolc fejedelmet, mert a csatlakozott népek, a kavarok három nemzetsége egy vezetés alatt egyesült, és a hét magyar törzzsel egyenrangúvá vált.

Erdély első fejedelme Bogát gyula volt. Apja, Tétény kezdetben harka volt, később, 904 táján, amikor meghalt Kurszán fejdelem, és a gyula rangú Árpád család főfejedelmi tisztségbe került, a harka rangú Tétény elnyerte a gyula rangot. Az ő leszármazottjai lettek az Erdélyben uralkodó gyulák.
http://www.3szek.ro/load/cikk/52477/istvan_kiraly_es_kora_997%E2%80%931038_%E2%80%93_5

Tétény életében Bogát viselte a harka rangot. Ilyen minőségben vett részt a 921–922-es itáliai harcokban az Árpád-házból származó Tarhosszal együtt. Az Árpád-házi herceggel, „Dursac rex”-szel közösen vezetett hadjáratot „Bugát rex” – írja a német krónikás, Cremonai Liudprand.

Mivel 921 táján a harka méltóságát Bulcsú apja, Kál vette át, egyértelmű, hogy ezért Bogát harka gyula rangra emelése is ekkor történt.

a Maros és Szamos közötti térség öt magyar honfoglaló nemzetsége – Zsombor, Mikola, Borsa, Kalocsa és Agmánd – a Zsombor nemzetség vezető családjának irányításával egy törzsbe szerveződött. a Zsom­bor nemzetség oroszlános címerrel rendelkezett, amely a magyar törzsi fejedelmek címerállata, totemje volt.
...két-három nemzedékkel később, István király 1003-as erdélyi hadjárata idején a Zsombor nemzetség legtekintélyesebb vezetője, Doboka királyi megbízásból a Prokuj gyula elleni hadsereg parancsnoka lett

............................

II. Bazileiosz görög császár viszont már 992-ben, a bolgárok ellen indított első nagy offenzívája alkalmával szövetségeseket keresett a bolgárok háta mögött, és követeket küldött a horvát és diokleai szerb fejedelmekhez, megtisztelő címekkel és ajándékokkal halmozva el őket. Valószínűleg 1001-ben indított nagy balkáni támadása előtt került sor rá, hogy az Al-Duna mellett tanyázó Ajtonyt megkeresse. Ajtony ui. a görög hajók számára a Dunánál mindig elérhető volt.

Hasonló folyamat játszódhatott le Erdélyben. Ha a Havasalföld nagy részét a besenyők megszállva tartották is, a görög küldöttek a Dunán a Vaskapuig felhajózva biztos úton eljuthattak Gyula territóriumának központjába, Gyulafehérvárra. Bár nem maradt történeti feljegyzés Prokuj gyula görög orientációjáról, a görög egyház korábbi sikerei Gyula udvarában ezt nagyon valószínűvé teszik, a dézsma bevezetése elleni védekezésnek pedig ez volt az egyetlen legális módja. A krónika szavai szerint Gyula "sokféle módon" ellenszegült István királynak, ami egyaránt jelenti a világi és egyházi reformok bevezetésének megtagadását.

A dézsma 1001-i bevezetése és Bazileiosz 1002-i megjelenése az Al-Dunánál indokolni látszik Gyula ekkor bekövetkezett nyílt ellenszegülését. A Hildesheimit követő Altaichi Évkönyv, amelyből a Magyar Krónika is merített, az 1003. évnél közli, hogy "István magyar király sereggel ment anyai nagybátyja, Gyula király ellen; midőn őt elfogta feleségével és két fiával, országát erővel a kereszténységre hajtotta".
http://magyarokforrasa.hu/ajtony-vezer.html

............................

Bogát gyula utóda Zsombor gyula volt Erdélyben. 948 előtt elfoglalta Duna-Tisza-Maros közét Zsombor a bolgároktól. A magyarok így határosak lettek Bizánccal Orsovánál és Belgrádnál, Konstantin bizánci császár leírása szerint. Dráva folyót, Vaskaput is ellenőrizték a magyarok. 934, 943 Bizánc ellen támadtak a magyarok. Fajsz nagyfejedelem felesége Bogát lánya volt. A Küküllő mentén volt a szállása Fajsznak. Taksony nagyfejedelem a pápától kért római térítő püspököt, míg Zombor gyula bizánci keresztény volt. 972-ben Taksony háborút indított Bizánc ellen, Zombor ebben nem vett részt, sőt, kiváltotta a keresztény foglyokat saját pénzéből. Taksony, a fia Géza számára megkérte Zombor lányának Saroltának a kezét.

Géza fejedelem fia, Erdélyt elfoglalva megtörte a gyulák hatalmát. Az 5 erdélyi gyula önkéntesen behódolt, így nem veszítették el a birtokukat, 1/3-át megtarthatták és a nemzetségfők, ispánjai lettek a királyi vármegyéknek.

Marostól délre, Gyulafehérvár központtal Prokuj volt, gyula méltóságban, Szent István anyjának Saroltának testvére volt. Prokuj nagyapja Bogát volt, 952-ben keresztelkedett meg politikai okokból (?) ha bolgár támadás ellen esetleg bizánci segítség kell.

Bizánc akkoriban foglalta el a bolgár Viddin-t, számított a támogatásukra Prokuj, de István még a háború befejezése előtt bevonult Erdélybe 1003-ban. Prokuj gyula fiai Buja és Bonyha voltak. Vitéz Boleszláv lengyel fejedelemhez ment Prokuj gyula a lázadása és veresége után, feleségét István utána küldte.

Maros-Tisza-Duna köén és a Bánságban, Marosváon lakó Ajtony gyula ellenszegült Szent Istvánnak, aki erre haddal támadt rá. Csanád vitéz ölte meg Ajtonyt, ezért ő kapta meg a birtokát. –Csanádi püspökséget szervezte itt meg Szent István, mely egyházmegyének, Szent Gellért lett a püspöke. Marosváron görög szerzetesek telepedtek le esztelő Szent János kolostorban.

http://www.parochia.hu/1oldalelemek/HirekEsemenyek/tortmag0401.htm
(Módosította hun bod 2014.03.13. 11:43-kor)
 
    

 
Generálás ideje: 0.01 mp 
Naptár

Fontosabb linkek
 Eltévedt időszámítás
 Európai Idő
 Varga Csaba honlapja
 Baranta harcművészet
 Index.hu-Fórum
 Ózdi Arvisura Társaság
 hun.lap.hu
 szkita.lap.hu
 etruszk.lap.hu

Szavazás
Hogy tetszik a honlap?

Hunos!

Elmegy
Nem tetszik


Szavazás állása
26 hozzászólás

Információ
Üdvözlöm oldalamon!


Oldalt eddig 3630716 alkalommal keresték fel.

Regisztrált felhasználók száma:174
Látogatók összesen 1511 alkalommal szóltak a fórum 17 témájához és a honlap cikkeihez.

Legutóbbi 5 felhasználónk:
moroc
mocor
Judit1970
nemethlea
bezen