Visszalépés a portál Főoldalára

Főmenü
 Főoldalra
 Átértékelő nyilatkozat

 ŐSMAGYAR NYELVEK
   A szkíta nyelv
   A hun nyelv
   Etruszk titkok
   Anyanyelvünk
   Napkelet vándoraitól
   Édes Erdély
   Ararát népe
   Perelő
   Szent erdeinkben
   Ősbuda
   hodu utu rea
   Ősbuda Várvédői
   Gyöngyösbokréta
   Perkupa
   Kisbíró
   Kaleidoszkóp
 FORUM HUNGARORUM

  Keresés a honlapon
  Fotóalbumok
  Linkek, társoldalak
  TOP 10-es oldalak
  Napi olvasottság
  Honlap statisztika

Belépés
Felhasználónév:

Jelszó:

REGISZTRÁCIÓ

Keresés a honlapon


Könyvajánló
 
Tovább a megrendelő oldalára

Statisztika
Te vagy itt a(z)
3632286
látogató!
Ma  963,
ebben a hónapban
17310 látogató volt.
Jelenleg
1 regisztrált tag
és 19 vendég olvas minket.


Könyvajánló
 
Ugrás a cikk oldalára

Tárhelyszolgáltatónk
 

Unsoft.hu

Kapcsolat

Szerkesztő:
Perkupai Pető Imre


Webmester:
Szekeres Sándor  
 

Ősmagyar nyelvek

 
    

  
 

Válasz(ok)....


dengisz2009.03.24. 04:56(100.)

Csatlakozva:
2008.08.21

Hozzászólások száma: 101
A körmöcbányai felirattal szemben is fenntartásaim vannak. Én ilyennel még soha nem találkoztam! A felirat betűi több (3-4) abc-ből vannak kiollózva. Van olyan jel benne, ami két különböző abc betűjének összerovása. Ezek az abc-k: ótörök (orchoni v. jenyiszeji), székely, etruszk, és egy darab rúna betű. Mindegyik betűt a saját hangértéke szerint kell olvasni, így kapunk egy teljesen értelmes régies stílusú magyar nyelvű szöveget. A szöveg tartalmát tekintve azért érdekes, mert két nevet is említ, ami talán kiindulópont lehet egy esetleges kormeghatározáshoz. Talán levéltári kutatással lehetne valamit találni, ki tudja. A másik érdekesség, hogy a tartalma tökéletesen beilleszthető, hihető, mert Körmöcbánya aranybányászatáról, pénzverdéjéről híres. Említi a "pes-kő" kifejezést, ami nálunk is egy hegycsúcs neve. Az valamiféle vasforraló, vagy huta lehetett, és azonos lehet a pest elnevezéssel. Körmöcbányán valóban volt aranyolvasztó, vasforraló. A szöveg végén a Körmöc név lehetséges lenne, hogy az az ember, aki ezt az üzenetet a sziklába véste, nos ő volt Körmöcbánya névadója? Nem semmi eszmei értéke van számunkra ennek a feliratnak akkor, ha ez valóban hiteles, és nem valaki a bolondját járatja velünk. Azért nem lehet teljesen pontosan elolvasni, mert nincs több hasonló szöveg, amivel össze lehetne vetni. Ezért például a: / -jelre nem lehet kimondani 100%-ban, hogy most az vajon R vagy SZ hangértékű. Valamilyen szinten mindkét hangértékkel be lehet illeszteni a szövegbe úgy, hogy értelmes legyen. Kár, hogy a jeleket nem tudom lerajzolni ide. Nem lehet azért mindent 100 %-nak venni, mert sajnos a pontosságot hasonló szöveg hiányában nem tudom szavatolni. A szöveg olvasási iránya <---- , azaz jobbról-balra tart. Szóljon akkor az olvasat:

Estire qéretüyq őqet Qti urync minc szeminc (vagy reminc?), ti es qiqet qr, pesqöwe minc re utiszu (vagy utiru, utireu?) racnq.
Qörmoc

Azaz mai szavainkkal:
Estére kéreti őket Kuti urunk, szemünk, (vagy reményünk?), ti is, kiket kér, pes-kövünkre utószor (vagy utoljára?)raknak. Körmöc.

Ha ez esetleg mégis egy hiteles szöveg, azaz valóban létező, akkor a nyelvezetét tekintve milyen korba illeszthető be? Én az 1200-as évekre tippelek. Mi lehet az oka annak, hogy ennyi abc betűit használták fel, lehetséges lenne, hogy alkottak maguknak ezekből egy sajátot? Az is érdekes, hogy többféle R, és K betű szerepel benne. (van például székely R, ótörök R, és rúna R, ) A betűk aránya fajtánként nagyjából: etruszk: 4 db, székely: 9 db, rúna: 1 db, ótörök: 6 db.
Amíg meg nem bizonyosodok arról, hogy ez a sziklafelirat valóban létezik, vagy létezett Körmöcbányán, nem nevezhetem hitelesnek, mert arra is van némi esély, hogy az Arvisura írói találták ki.

....és előzmény(ek)

soproni Vendégként2009.03.23. 11:33(98.)
Kedves Dengisz!
Örülök, hogy gyorsan reagáltál, a körmöcbányai rovásemlékről sajnos semmi jót nem tudok mondani. Paál Zoltán Arvisurájával szemben fenntartásaim vannak, de az "Állati Virtus"-ban találsz egy írást, Váradi Győző ismerteti az Arvisurát, és megemlíti a körmöcbányai rovásemléket is. Ügyek vagy Álmos? Szerintem Ügyek, Előd, Ed, Edemen "kitalált" nevek, csak utalnak az elődökre, betöltik a "rést" Attila, Csaba és Álmos között. Ed és Edemen neve vezért, főnöki címet jelenthetett. (Lásd a hun nyelvet). "Előd"-ként senki nem születhetett, mindenki valakinek az utódaként születik! Ha valakinek híres utódai születnek, akkor lesz "Előd", akkor lesz "mén", (Edemen, Menrót stb.) Sok sikert a rovás fejtéshez!

dengisz2009.03.22. 20:06(97.)

Csatlakozva:
2008.08.21

Hozzászólások száma: 101
Nagy gondban vagyok. Sikerült elolvasnom a körmöcbányai sziklafeliratot. Nem tudja valaki, hogy hiteles-e az Arvisura II. kötetének végén található másolat a feliratról? Meg van-e még ez a felirat Körmöcbányán? Nyelvileg, és a szövegben használt abc-t tekintve is roppant érdekes a szöveg. Helytörténeti szempontból meg egyenesen páratlan. Minden információ hasznos lehet.

 
    

 
Generálás ideje: 0.1 mp 
Naptár

Fontosabb linkek
 Eltévedt időszámítás
 Európai Idő
 Varga Csaba honlapja
 Baranta harcművészet
 Index.hu-Fórum
 Ózdi Arvisura Társaság
 hun.lap.hu
 szkita.lap.hu
 etruszk.lap.hu

Szavazás
Hogy tetszik a honlap?

Hunos!

Elmegy
Nem tetszik


Szavazás állása
26 hozzászólás

Információ
Üdvözlöm oldalamon!


Oldalt eddig 3632286 alkalommal keresték fel.

Regisztrált felhasználók száma:174
Látogatók összesen 1511 alkalommal szóltak a fórum 17 témájához és a honlap cikkeihez.

Legutóbbi 5 felhasználónk:
moroc
mocor
Judit1970
nemethlea
bezen