Visszalépés a portál Főoldalára

Főmenü
 Főoldalra
 Átértékelő nyilatkozat

 ŐSMAGYAR NYELVEK
   A szkíta nyelv
   A hun nyelv
   Etruszk titkok
   Anyanyelvünk
   Napkelet vándoraitól
   Édes Erdély
   Ararát népe
   Perelő
   Szent erdeinkben
   Ősbuda
   hodu utu rea
   Ősbuda Várvédői
   Gyöngyösbokréta
   Perkupa
   Kisbíró
   Kaleidoszkóp
 FORUM HUNGARORUM

  Keresés a honlapon
  Fotóalbumok
  Linkek, társoldalak
  TOP 10-es oldalak
  Napi olvasottság
  Honlap statisztika

Belépés
Felhasználónév:

Jelszó:

REGISZTRÁCIÓ

Keresés a honlapon


Könyvajánló
 
Tovább a megrendelő oldalára

Statisztika
Te vagy itt a(z)
3634519
látogató!
Ma  902,
ebben a hónapban
19543 látogató volt.
Jelenleg
1 regisztrált tag
és 18 vendég olvas minket.


Könyvajánló
 
Ugrás a cikk oldalára

Tárhelyszolgáltatónk
 

Unsoft.hu

Kapcsolat

Szerkesztő:
Perkupai Pető Imre


Webmester:
Szekeres Sándor  
 

Ősmagyar nyelvek

 
    

  
 

Válasz(ok)....


soproni Vendégként2009.03.26. 15:44(107.)
Kedves Dengisz!
Némi lelkiismeret furdalást érzek, hogy a körmöcbányai lelet taglalását nem folytattad. Őszintén remélem, hogy nem az én hozzászólásom késztetett erre, mert az is csak egy vélemény, amit én írtam. Nagyon jók a témáid, felvetéseid,hozzászólásaimban nem bírálni akarlak, de semmit sem tudok elfogadni úgy, hogy ne gondolnám végig, ne "szűrném" át magamon. Neked is azt tanácsolom, hogy ha valamiben bizonytalan vagy, bízd arra, mit súg a szíved, és folytasd azzal a tűzzel, lelkesedéssel,ahogy eddig is csináltad.

....és előzmény(ek)

dengisz2009.03.24. 04:56(100.)

Csatlakozva:
2008.08.21

Hozzászólások száma: 101
A körmöcbányai felirattal szemben is fenntartásaim vannak. Én ilyennel még soha nem találkoztam! A felirat betűi több (3-4) abc-ből vannak kiollózva. Van olyan jel benne, ami két különböző abc betűjének összerovása. Ezek az abc-k: ótörök (orchoni v. jenyiszeji), székely, etruszk, és egy darab rúna betű. Mindegyik betűt a saját hangértéke szerint kell olvasni, így kapunk egy teljesen értelmes régies stílusú magyar nyelvű szöveget. A szöveg tartalmát tekintve azért érdekes, mert két nevet is említ, ami talán kiindulópont lehet egy esetleges kormeghatározáshoz. Talán levéltári kutatással lehetne valamit találni, ki tudja. A másik érdekesség, hogy a tartalma tökéletesen beilleszthető, hihető, mert Körmöcbánya aranybányászatáról, pénzverdéjéről híres. Említi a "pes-kő" kifejezést, ami nálunk is egy hegycsúcs neve. Az valamiféle vasforraló, vagy huta lehetett, és azonos lehet a pest elnevezéssel. Körmöcbányán valóban volt aranyolvasztó, vasforraló. A szöveg végén a Körmöc név lehetséges lenne, hogy az az ember, aki ezt az üzenetet a sziklába véste, nos ő volt Körmöcbánya névadója? Nem semmi eszmei értéke van számunkra ennek a feliratnak akkor, ha ez valóban hiteles, és nem valaki a bolondját járatja velünk. Azért nem lehet teljesen pontosan elolvasni, mert nincs több hasonló szöveg, amivel össze lehetne vetni. Ezért például a: / -jelre nem lehet kimondani 100%-ban, hogy most az vajon R vagy SZ hangértékű. Valamilyen szinten mindkét hangértékkel be lehet illeszteni a szövegbe úgy, hogy értelmes legyen. Kár, hogy a jeleket nem tudom lerajzolni ide. Nem lehet azért mindent 100 %-nak venni, mert sajnos a pontosságot hasonló szöveg hiányában nem tudom szavatolni. A szöveg olvasási iránya <---- , azaz jobbról-balra tart. Szóljon akkor az olvasat:

Estire qéretüyq őqet Qti urync minc szeminc (vagy reminc?), ti es qiqet qr, pesqöwe minc re utiszu (vagy utiru, utireu?) racnq.
Qörmoc

Azaz mai szavainkkal:
Estére kéreti őket Kuti urunk, szemünk, (vagy reményünk?), ti is, kiket kér, pes-kövünkre utószor (vagy utoljára?)raknak. Körmöc.

Ha ez esetleg mégis egy hiteles szöveg, azaz valóban létező, akkor a nyelvezetét tekintve milyen korba illeszthető be? Én az 1200-as évekre tippelek. Mi lehet az oka annak, hogy ennyi abc betűit használták fel, lehetséges lenne, hogy alkottak maguknak ezekből egy sajátot? Az is érdekes, hogy többféle R, és K betű szerepel benne. (van például székely R, ótörök R, és rúna R, ) A betűk aránya fajtánként nagyjából: etruszk: 4 db, székely: 9 db, rúna: 1 db, ótörök: 6 db.
Amíg meg nem bizonyosodok arról, hogy ez a sziklafelirat valóban létezik, vagy létezett Körmöcbányán, nem nevezhetem hitelesnek, mert arra is van némi esély, hogy az Arvisura írói találták ki.

soproni Vendégként2009.03.23. 11:33(98.)
Kedves Dengisz!
Örülök, hogy gyorsan reagáltál, a körmöcbányai rovásemlékről sajnos semmi jót nem tudok mondani. Paál Zoltán Arvisurájával szemben fenntartásaim vannak, de az "Állati Virtus"-ban találsz egy írást, Váradi Győző ismerteti az Arvisurát, és megemlíti a körmöcbányai rovásemléket is. Ügyek vagy Álmos? Szerintem Ügyek, Előd, Ed, Edemen "kitalált" nevek, csak utalnak az elődökre, betöltik a "rést" Attila, Csaba és Álmos között. Ed és Edemen neve vezért, főnöki címet jelenthetett. (Lásd a hun nyelvet). "Előd"-ként senki nem születhetett, mindenki valakinek az utódaként születik! Ha valakinek híres utódai születnek, akkor lesz "Előd", akkor lesz "mén", (Edemen, Menrót stb.) Sok sikert a rovás fejtéshez!

dengisz2009.03.22. 20:06(97.)

Csatlakozva:
2008.08.21

Hozzászólások száma: 101
Nagy gondban vagyok. Sikerült elolvasnom a körmöcbányai sziklafeliratot. Nem tudja valaki, hogy hiteles-e az Arvisura II. kötetének végén található másolat a feliratról? Meg van-e még ez a felirat Körmöcbányán? Nyelvileg, és a szövegben használt abc-t tekintve is roppant érdekes a szöveg. Helytörténeti szempontból meg egyenesen páratlan. Minden információ hasznos lehet.

 
    

 
Generálás ideje: 0.09 mp 
Naptár

Fontosabb linkek
 Eltévedt időszámítás
 Európai Idő
 Varga Csaba honlapja
 Baranta harcművészet
 Index.hu-Fórum
 Ózdi Arvisura Társaság
 hun.lap.hu
 szkita.lap.hu
 etruszk.lap.hu

Szavazás
Hogy tetszik a honlap?

Hunos!

Elmegy
Nem tetszik


Szavazás állása
26 hozzászólás

Információ
Üdvözlöm oldalamon!


Oldalt eddig 3634519 alkalommal keresték fel.

Regisztrált felhasználók száma:174
Látogatók összesen 1511 alkalommal szóltak a fórum 17 témájához és a honlap cikkeihez.

Legutóbbi 5 felhasználónk:
moroc
mocor
Judit1970
nemethlea
bezen