Visszalépés a portál Főoldalára

Főmenü
 Főoldalra
 Átértékelő nyilatkozat

 ŐSMAGYAR NYELVEK
   A szkíta nyelv
   A hun nyelv
   Etruszk titkok
   Anyanyelvünk
   Napkelet vándoraitól
   Édes Erdély
   Ararát népe
   Perelő
   Szent erdeinkben
   Ősbuda
   hodu utu rea
   Ősbuda Várvédői
   Gyöngyösbokréta
   Perkupa
   Kisbíró
   Kaleidoszkóp
 FORUM HUNGARORUM

  Keresés a honlapon
  Fotóalbumok
  Linkek, társoldalak
  TOP 10-es oldalak
  Napi olvasottság
  Honlap statisztika

Belépés
Felhasználónév:

Jelszó:

REGISZTRÁCIÓ

Keresés a honlapon


Könyvajánló
 
Tovább a megrendelő oldalára

Statisztika
Te vagy itt a(z)
3631548
látogató!
Ma  225,
ebben a hónapban
16572 látogató volt.
Jelenleg
0 regisztrált tag
és 28 vendég olvas minket.


Könyvajánló
 
Ugrás a cikk oldalára

Tárhelyszolgáltatónk
 

Unsoft.hu

Kapcsolat

Szerkesztő:
Perkupai Pető Imre


Webmester:
Szekeres Sándor  
 

Ősmagyar nyelvek

 
    

  
 

Válasz(ok)....


soproni Vendégként2009.03.28. 08:21(113.)
Ha valaki nem tudná, a nagyszentmiklósi kincset az akkori Magyarország területén találták meg 1799-ben, ma Bécsben őrzik egy múzeumban és "Ó-bolgár kincs"-ként szerepel a kiállításon. Vagyis az osztrákok nemcsak kifosztottak minket, de ha kell, úgy hamisítják a történelmet, ahogy nekik kedvező. A kincs rovás írásos feliratainak megfejtéséhez sok sikert kívánok és még valamit. Kívánom, hogy ismert és elismert legyen, mert ez a legnehezebb, néha úgy érzem, bármit is írunk, nem figyel rá senki, pedig a visszajelzés, "visszacsatolás" nagyon hiányzik!

....és előzmény(ek)

dengisz2009.03.26. 17:35(109.)

Csatlakozva:
2008.08.21

Hozzászólások száma: 101
Kedves Soproni!
Köszönöm kedves szavaid, a Te hozzászólásaid gondolkodásra késztetnek. Én is, mint mindannyian, sokszor bizonytalan vagyok egy-egy témát illetően, -de azért vagyunk ezen a nagyszerű honlapon, hogy megvitassunk dolgokat, felvessünk lehetőségeket, és persze mindig ott az esély, hogy valaki valami olyan információt tesz hozzá, amit a többiek esetleg nem tudnak.
Nos, a körmöcbányai felirat elolvasása után, kedvem lett volna beleüvölteni az éjszakába, hogy : IGEEEEN! Ez az! Hatalmas élmény megtudni, mit írtak le őseink több száz, esetleg több ezer éve. Nem tudom, hogy ezt mások meg tudják-e érteni, de valami olyasmi élmény, mintha találtam volna a kertben ásás közben egy kincsesládát. Én ezekre a régi írásokra úgy tekintek, mint felbecsülhetetlen értékre. A felirat elolvasása után az öröm érzésébe némi üröm is vegyült, hiszen nem tudom, hogy hiteles-e. Persze akkor is nagyszerű, hogy tudjuk már miről szól, ha ezt valaki kitalálta Paál Zoltán köreiből, de olyan érzést kelt, mintha kincsek helyett ócskavasat találtam volna. Szóval nem tudom, mi lehet az igazság. A szöveg alapján igen régi lehet, nehéz elképzelni, hogy ezt valaki kitalálta. Az abc-k keveredésére vannak más példák is, ennek több oka is lehet. Most a nagyszentmiklósi kincs feliratait próbálom olvasgatni, egyelőre a találgatások szintjén, mert amit eddig olvastam ki belőle, azt magam is nehezen hiszem el, ugyanis van benne valami, ami ha tényleg azt jelenti amit olvasok, akkor valami nagyon nincs rendben, és nagy vitákat kelthet. Mindegy, erről addig nincs értelme írni, amíg teljesen világos nem lesz a szöveg.

soproni Vendégként2009.03.26. 15:44(107.)
Kedves Dengisz!
Némi lelkiismeret furdalást érzek, hogy a körmöcbányai lelet taglalását nem folytattad. Őszintén remélem, hogy nem az én hozzászólásom késztetett erre, mert az is csak egy vélemény, amit én írtam. Nagyon jók a témáid, felvetéseid,hozzászólásaimban nem bírálni akarlak, de semmit sem tudok elfogadni úgy, hogy ne gondolnám végig, ne "szűrném" át magamon. Neked is azt tanácsolom, hogy ha valamiben bizonytalan vagy, bízd arra, mit súg a szíved, és folytasd azzal a tűzzel, lelkesedéssel,ahogy eddig is csináltad.

dengisz2009.03.24. 04:56(100.)

Csatlakozva:
2008.08.21

Hozzászólások száma: 101
A körmöcbányai felirattal szemben is fenntartásaim vannak. Én ilyennel még soha nem találkoztam! A felirat betűi több (3-4) abc-ből vannak kiollózva. Van olyan jel benne, ami két különböző abc betűjének összerovása. Ezek az abc-k: ótörök (orchoni v. jenyiszeji), székely, etruszk, és egy darab rúna betű. Mindegyik betűt a saját hangértéke szerint kell olvasni, így kapunk egy teljesen értelmes régies stílusú magyar nyelvű szöveget. A szöveg tartalmát tekintve azért érdekes, mert két nevet is említ, ami talán kiindulópont lehet egy esetleges kormeghatározáshoz. Talán levéltári kutatással lehetne valamit találni, ki tudja. A másik érdekesség, hogy a tartalma tökéletesen beilleszthető, hihető, mert Körmöcbánya aranybányászatáról, pénzverdéjéről híres. Említi a "pes-kő" kifejezést, ami nálunk is egy hegycsúcs neve. Az valamiféle vasforraló, vagy huta lehetett, és azonos lehet a pest elnevezéssel. Körmöcbányán valóban volt aranyolvasztó, vasforraló. A szöveg végén a Körmöc név lehetséges lenne, hogy az az ember, aki ezt az üzenetet a sziklába véste, nos ő volt Körmöcbánya névadója? Nem semmi eszmei értéke van számunkra ennek a feliratnak akkor, ha ez valóban hiteles, és nem valaki a bolondját járatja velünk. Azért nem lehet teljesen pontosan elolvasni, mert nincs több hasonló szöveg, amivel össze lehetne vetni. Ezért például a: / -jelre nem lehet kimondani 100%-ban, hogy most az vajon R vagy SZ hangértékű. Valamilyen szinten mindkét hangértékkel be lehet illeszteni a szövegbe úgy, hogy értelmes legyen. Kár, hogy a jeleket nem tudom lerajzolni ide. Nem lehet azért mindent 100 %-nak venni, mert sajnos a pontosságot hasonló szöveg hiányában nem tudom szavatolni. A szöveg olvasási iránya <---- , azaz jobbról-balra tart. Szóljon akkor az olvasat:

Estire qéretüyq őqet Qti urync minc szeminc (vagy reminc?), ti es qiqet qr, pesqöwe minc re utiszu (vagy utiru, utireu?) racnq.
Qörmoc

Azaz mai szavainkkal:
Estére kéreti őket Kuti urunk, szemünk, (vagy reményünk?), ti is, kiket kér, pes-kövünkre utószor (vagy utoljára?)raknak. Körmöc.

Ha ez esetleg mégis egy hiteles szöveg, azaz valóban létező, akkor a nyelvezetét tekintve milyen korba illeszthető be? Én az 1200-as évekre tippelek. Mi lehet az oka annak, hogy ennyi abc betűit használták fel, lehetséges lenne, hogy alkottak maguknak ezekből egy sajátot? Az is érdekes, hogy többféle R, és K betű szerepel benne. (van például székely R, ótörök R, és rúna R, ) A betűk aránya fajtánként nagyjából: etruszk: 4 db, székely: 9 db, rúna: 1 db, ótörök: 6 db.
Amíg meg nem bizonyosodok arról, hogy ez a sziklafelirat valóban létezik, vagy létezett Körmöcbányán, nem nevezhetem hitelesnek, mert arra is van némi esély, hogy az Arvisura írói találták ki.

soproni Vendégként2009.03.23. 11:33(98.)
Kedves Dengisz!
Örülök, hogy gyorsan reagáltál, a körmöcbányai rovásemlékről sajnos semmi jót nem tudok mondani. Paál Zoltán Arvisurájával szemben fenntartásaim vannak, de az "Állati Virtus"-ban találsz egy írást, Váradi Győző ismerteti az Arvisurát, és megemlíti a körmöcbányai rovásemléket is. Ügyek vagy Álmos? Szerintem Ügyek, Előd, Ed, Edemen "kitalált" nevek, csak utalnak az elődökre, betöltik a "rést" Attila, Csaba és Álmos között. Ed és Edemen neve vezért, főnöki címet jelenthetett. (Lásd a hun nyelvet). "Előd"-ként senki nem születhetett, mindenki valakinek az utódaként születik! Ha valakinek híres utódai születnek, akkor lesz "Előd", akkor lesz "mén", (Edemen, Menrót stb.) Sok sikert a rovás fejtéshez!

dengisz2009.03.22. 20:06(97.)

Csatlakozva:
2008.08.21

Hozzászólások száma: 101
Nagy gondban vagyok. Sikerült elolvasnom a körmöcbányai sziklafeliratot. Nem tudja valaki, hogy hiteles-e az Arvisura II. kötetének végén található másolat a feliratról? Meg van-e még ez a felirat Körmöcbányán? Nyelvileg, és a szövegben használt abc-t tekintve is roppant érdekes a szöveg. Helytörténeti szempontból meg egyenesen páratlan. Minden információ hasznos lehet.

 
    

 
Generálás ideje: 0.1 mp 
Naptár

Fontosabb linkek
 Eltévedt időszámítás
 Európai Idő
 Varga Csaba honlapja
 Baranta harcművészet
 Index.hu-Fórum
 Ózdi Arvisura Társaság
 hun.lap.hu
 szkita.lap.hu
 etruszk.lap.hu

Szavazás
Hogy tetszik a honlap?

Hunos!

Elmegy
Nem tetszik


Szavazás állása
26 hozzászólás

Információ
Üdvözlöm oldalamon!


Oldalt eddig 3631548 alkalommal keresték fel.

Regisztrált felhasználók száma:174
Látogatók összesen 1511 alkalommal szóltak a fórum 17 témájához és a honlap cikkeihez.

Legutóbbi 5 felhasználónk:
moroc
mocor
Judit1970
nemethlea
bezen