Visszalépés a portál Főoldalára

Főmenü
 Főoldalra
 Átértékelő nyilatkozat

 ŐSMAGYAR NYELVEK
   A szkíta nyelv
   A hun nyelv
   Etruszk titkok
   Anyanyelvünk
   Napkelet vándoraitól
   Édes Erdély
   Ararát népe
   Perelő
   Szent erdeinkben
   Ősbuda
   hodu utu rea
   Ősbuda Várvédői
   Gyöngyösbokréta
   Perkupa
   Kisbíró
   Kaleidoszkóp
 FORUM HUNGARORUM

  Keresés a honlapon
  Fotóalbumok
  Linkek, társoldalak
  TOP 10-es oldalak
  Napi olvasottság
  Honlap statisztika

Belépés
Felhasználónév:

Jelszó:

REGISZTRÁCIÓ

Keresés a honlapon


Könyvajánló
 
Tovább a megrendelő oldalára

Statisztika
Te vagy itt a(z)
3636732
látogató!
Ma  419,
ebben a hónapban
21756 látogató volt.
Jelenleg
1 regisztrált tag
és 24 vendég olvas minket.


Könyvajánló
 
Ugrás a cikk oldalára

Tárhelyszolgáltatónk
 

Unsoft.hu

Kapcsolat

Szerkesztő:
Perkupai Pető Imre


Webmester:
Szekeres Sándor  
 

Ősmagyar nyelvek

 
    

  
 

Válasz(ok)....


dengisz2009.05.04. 19:32(162.)

Csatlakozva:
2008.08.21

Hozzászólások száma: 101
Oké, kedves Soproni!
Akkor nézzük meg, mi is lehet a jelentése a halaknak. Vegyük úgy, hogy a halak betűket jelenítenek meg. Nagy kár, hogy az utolsó nem látszik, ezért azt elemezni sem lehet. Marad így 3 hal. Jobbról az elsőről nem lehet eldönteni, hogy a formája: > vagy ). Ha > akkor o,u hangértéke lehet. Ha ) akkor n. Jobbról a második hal egy ferde vonal: / ami r hangértékű, egyes esetekben lehet sz is. Jobbról a harmadik hal egy függőleges vonal: I, ami sz hangértékű, de egyes esetekben akár i is lehet. Valószínűbbnek tartom ezt: ursz...
Én a piktogramokat nem kérdőjelezem meg, hiszen Ázsia is tele van ezekkel. Például olyanokkal, amik betűkből formázott pálcika-emberek.
10000 éve létezett betűírás, mindegy mit mondanak a tankönyvek. A barlangrajzok melletti írások is legalább ilyen idősek. Mit beszélnek itt 3000 évről, mikor ennél még a tatárlaki korong is idősebb! Azon pedig betűk, betűösszerovások vannak.
Halotti beszéd: Nem a latin miatti szótorzulásra, hanem arra gondoltam, hogy akkor még élt a nyelvben egy régi hun szó: isa, na de hol van ez ma már?
Remélem nem úgy értelmezed, hogy mindenáron ellenkezni szeretnék veled, nincs erről szó! De nagyon jó, amikor ezeket meg lehet vitatni, véleményeket ütköztetni, és mindíg lehet valami újat is tanulni másoktól.

....és előzmény(ek)

soproni Vendégként2009.05.04. 16:39(161.)
Kedves Dengisz!
Úgy látom,nem nagyon hiszel abban, hogy a barlangrajzok egy része egyben írásjel is volt és üzenetet közvetített. Valamit segítene, ha láthatnám az eredeti rajzot, azt a részt is bal oldalon, mely teljesen tönkrement és nem látható. Ha a bal oldalt nem látható szarvast kirajzolnánk, az „álló” hal a kép közepére kerülne! Az elmúlt 500 évben a festők is ezt csinálták, a lényeget középre tették! De hagyjuk a konkrét rajzot, beszéljünk általánosságban az ősi írásokról és válaszolnék 1-2 mondatodra anélkül, hogy véleményemet erőszakolnám, nem kell elfogadni.
A szakirodalom kb. Kr. e. 3300-re teszi a legrégebbi írásokat, az Urukban megtalált legrégebbi agyagtáblák ennyi idősek. A legrégebbi egyiptomi írásokat Kr. e. 3000 körülire, a kínai írásjeleket Kr. e. 2000 körülire teszik. Az első sumer írás még különböző „rajzokat” tartalmazott, ezeket még képjeleknek kell tekinteni. A sumer írás kb. 1200 év alatt változott a végső ékírásig.
„Igazi” írásról 10-12000 évvel ezelőtt még nem beszélhetünk, írásjelek, piktogramok voltak. Nagy előnyük volt, hogy mindenki megértette, nyelvtől függetlenül (lásd a kínai írást). Ha lett volna betű írás, azt tanítani kellett volna! Pont azért, mert nem primitív ősemberek voltak, a képjel írásuk és olvasásuk sokkal fejlettebb volt, mint ma nekünk. A képek, szimbólumok sokat jelentettek a régieknek, minden jelet és annak jelentését ismerték. A háromszög, a kör, a csillag, a kereszt, de az ostor, a bilincs, a hármashalom, a kard, a kígyó, a korona, és még sok egyéb szimbólum mind jelentéssel bírt. De mai világunk is tele van képjelekkel, szimbólumokkal. Maga a betű is egy hang megjelenítésének a szimbóluma, de a kresz-táblák és a különböző műszaki berendezéseken található utasító jelek is betűk nélkül informálnak. De itt van a rébuszírás is, régen gyakori volt az újságokban, mára kiment a divatból. Az ótörök abc nem tudom milyen régi, 10000 éve biztosan nem létezett betűírás.
A Halotti beszéd és az egyéb régi nyelvemlékekről az a véleményem, hogy a magyarság sohasem beszélt úgy, ahogy például a Tihanyi Alapítólevélben a magyar szavakat leírták. Tisztán látszik, hogy magyarul nem tudó és a rovásírást nem ismerő idegen egyházi írnokok írták, belegyömöszölve a 36-40 hangot ismerő és beszélő magyar nyelvet a 24 hangot megkülönböztető latin abc betűibe. Az eredmény elkeserítő.
A tűz ősi jele egy talpára állított háromszög volt, a piramis is erről kapta görög nevét, ha jól tudom. A víz jele pedig egy csúcsával lefelé állított háromszög volt. A kettőt egymásba csúsztatva kapjuk meg azt a hatágú csillagot (Dávid-csillag) mely ősi sumer jel volt. A hettiták például egy háromszöggel jelölték a királyt, kettővel az országot. A magyar címer is képírás, szégyen, hogy ma már csak találgatni tudjuk, mi az igazi jelentése.
S még nem beszéltünk az azték képírásról, az Indus és a Húsvét-szigeti írásjelekről, a sumer és akkád pecséthengerekről, a Nazca-vonalakról és a nálunk is ismert világfa ábrázolásokról és sok egyéb másról.
Igen, igazad van, őseink nem voltak primitívek, mi „csökevényesedtünk” el, elfelejtve nagyon sok mindent. Mint ahogy nem ismerjük múltunkat, történelmünket sem. A mai történelemkönyvek nagy része alig tartalmaz igaz tényt, nagy része elfogadott feltételezésekből áll! Ezen kell változtatni, amíg lehet.


dengisz2009.05.03. 17:48(160.)

Csatlakozva:
2008.08.21

Hozzászólások száma: 101
Kedves Soproni!
A halhoz sajnos nem tudok hozzászólni, mert nem vagyok meggyőződve, hogy íresjelként funkcionálnak a képen. Abban a korban már volt rendes írás, betűkkel bármit kifejezhettek. A régi tévhit, hogy a barlangi festmények készítői primitív ősemberek voltak, nem állja meg a helyét, ezért azt feltételezem, hogy ha megjegyzést akartak fűzni egy barlangfestményhez, az írás betűkkel kézenfekvőbb volt, ha csak nem volt a festmény készítőjének egy különös művészi indíttatású gondolata erre. Szóval nem tudom.
A tatárlaki koronghoz még nem volt bátorságom, mert annak elolvasásához, vagy megkísérléséhez az enyémnél nagyobb tudás kell, de ami késik, nem múlik. Talán pár év múlva rendelkezni fogok vele, csak addig még nagyon sokat kell tanulnom a több ezer éves írásokból, hiszen ez valamilyen szinten olyan, mint a kódfejtés. Erre nincs tankönyv, ez teljesen ismeretlen terület, ami még felfedezésre vár.
Az összes eddigi olvasat hibás, a valósághoz szinte semmi köze sem lehet. Egyszerűen nem értem. Miért hiszi azt mindenki, hogy ezt mai magyar nyelven, mostani szavainkkal el lehet olvasni? Hogy hihetik azt, hogy 6-8000 évvel ezelőtt (ha jó a datálás) úgy beszéltek, mint ma? Ha ezt egyszer sikerül, akkor azok a szavak a hunhoz állnak majd a legközelebb. Egyszer el fog jutni mindenki erre az álláspontra, ha belemélyed ebbe a témába. Hamarabb is rájöhetne, ha a hun-szkíta nyelv, és írás végre az őt megillető helyre kerülhetne, és áldoznának a kutatásra.
Szekeres Sándornak külön köszönet, hogy felrakta a képet! Lehet, hogy majd élek én is a lehetőséggel, ha olyan témakört érintünk, amihez feltétlenül szükséges láttatni is a dolgot.

soproni2009.05.03. 09:12(159.)

Csatlakozva:
2009.01.15

Hozzászólások száma: 108
Kedves Dengisz!
Nagyon örülök, hogy hozzászóltál. A kép (amely nagyítható!) megjelenítéséért köszönet illeti Szekeres Sándort is! A hun (ótörök) abc-t nem ismerem, ez egy jó kiegészítés, s nem mond ellent a tűzvész a természeti csapásnak, csak pontosít.
Kár, hogy a hallal, mint írásjellel nem foglalkoztál, nagyon érdekelne erről mások véleménye! Természetesen magam sem vagyok biztos a leírtakban, nem véletlen, hogy a címet is kérdés formájában tettem fel. Véleményem szerint meg kell próbálni mindent újra értelmezni, mert nagyon sok a megcsontosodott hibásan elterjedt nézet őstörténetünkben. Ha már említetted a tatárlakai korongot, néhány gondolat a fordításokról.
A tatárlakai korong számomra legfájdalmasabb üzenete, hogy mi magyarok semmiben sem tudunk egyetérteni, a széthúzás mindenhol megvan. Ahány fordítás, annyiféle! Az általam ismert fordítások a következők:
1.Badiny Jós Ferenc: „ Tordos oltalmazója – minden titok dicső Nagyasszonyának vigyázó két szeme óvjon”.
2.Földes Attila: „Átok, titok, mindenség, egyre megy, Ara-Apa egy ültetvényt tarts a szemed előtt”. (Nyelvi és genetikai őseink a sumerek)
3.Makay János: „Hunság karasun kirala pabilság nyilasa sabir atya”.
4.Barát Tibor: „Ez irány elé jön Isten négy órakor (hónap jele:)
Rák övön tíz telek után.”
Baráth szerint naptár funkciója volt, ahogy írta „ A magyar népek őstörténete” című könyvében.
5.Barabás Tibor Hol vagytok székelyek című könyvében Badiny egy másik olvasatát írja le:
„Oltalmazónk! Minden titok dicső Nagyasszonya!
Vigyázó két szemed óvjon, Napatyánk fényében”
Ha valaki tud még más változatot is, kérem írja meg.
Talán a titok és az atya szó található meg egynél többször a fordításokban! Sajnos nem figyelünk egymásra, szidjuk a finn-ugristákat (akik össze fognak, védik egymást), a másik oldalon teljes a káosz.

dengisz2009.05.03. 07:03(158.)

Csatlakozva:
2008.08.21

Hozzászólások száma: 101
Kedves Soproni!
Köszönöm ezt a remek képet, örülök, hogy láthatjuk is, amiről beszélünk!
Elmondom a saját verziómat.
A barlangrajzon található két jel mai nyelvünkön valóban nem olvasható. A nyelv az idő múlásával kisebb-nagyobb változásokon megy keresztül. Csak gondoljunk a Halotti beszédre, és hasonlítsuk össze a mostani szavainkkal. Véleményem szerint az ősnyelvből legtöbbet a hun, és szkíta nyelv őrzött meg. A képen látható két egyforma jel viszont elolvasható hun nyelven a hun (ótörök) abc szerint, és "tes, thesz" jelentésű. Azaz: TŰZ! TŰZ! Ugyanez a betűösszerovás megtalálható egy Budakalász-környéki sziklán is. A 10-12000 éves barlangi írás egy nagyon fontos dolgot árul el nekünk: az ősnyelv a hun, vagyis annak egy korai változata volt. A rombusz alakú jel t,th, a függőleges vonal benne s,sz hangértékű. Nem lehet más, mint THESZ, vagy esetleg SZETH, attól függően, melyik betűt vesszük szókezdőnek. ---DE a Szeth kevésbé illik a képhez, ha csak nem arról van szó, hogy Szeth volt a pusztító, aki elől menekültek.
A 10-15000 éves altamirai barlangfestménnyel kell példálóznom ismét, ahol a szarvastehén rajza melletti írás üno, ünu-ként jelenik meg, ez azonos a későbbi ünő szóval, amelyről még ma is tudjuk, hogy szarvastehenet jelent. A hun iny, inű szó nőt jelent, a szarvas esetébena nő ünő, a férfi gijmé, gím, azaz hím. A több ezer éves feliratoknál érdekes módon székely jelek együtt szerepelnek hun (ótörök) jelekkel. Tehát hibás megközelítés, ha csak és kizárólag székely hangérték szerint szeretnénk elolvasni. A székelyben a rombusz ek hangértékű, de a hun abc szerint t, th. Mi sem bizonyítja szebben a két abc keveredését, mint a tatárlaki korong jelei.

 
    

 
Generálás ideje: 0.18 mp 
Naptár

Fontosabb linkek
 Eltévedt időszámítás
 Európai Idő
 Varga Csaba honlapja
 Baranta harcművészet
 Index.hu-Fórum
 Ózdi Arvisura Társaság
 hun.lap.hu
 szkita.lap.hu
 etruszk.lap.hu

Szavazás
Hogy tetszik a honlap?

Hunos!

Elmegy
Nem tetszik


Szavazás állása
26 hozzászólás

Információ
Üdvözlöm oldalamon!


Oldalt eddig 3636732 alkalommal keresték fel.

Regisztrált felhasználók száma:174
Látogatók összesen 1511 alkalommal szóltak a fórum 17 témájához és a honlap cikkeihez.

Legutóbbi 5 felhasználónk:
moroc
mocor
Judit1970
nemethlea
bezen