Visszalépés a portál Főoldalára

Főmenü
 Főoldalra
 Átértékelő nyilatkozat

 ŐSMAGYAR NYELVEK
   A szkíta nyelv
   A hun nyelv
   Etruszk titkok
   Anyanyelvünk
   Napkelet vándoraitól
   Édes Erdély
   Ararát népe
   Perelő
   Szent erdeinkben
   Ősbuda
   hodu utu rea
   Ősbuda Várvédői
   Gyöngyösbokréta
   Perkupa
   Kisbíró
   Kaleidoszkóp
 FORUM HUNGARORUM

  Keresés a honlapon
  Fotóalbumok
  Linkek, társoldalak
  TOP 10-es oldalak
  Napi olvasottság
  Honlap statisztika

Belépés
Felhasználónév:

Jelszó:

REGISZTRÁCIÓ

Keresés a honlapon


Könyvajánló
 
Tovább a megrendelő oldalára

Statisztika
Te vagy itt a(z)
3636709
látogató!
Ma  396,
ebben a hónapban
21733 látogató volt.
Jelenleg
1 regisztrált tag
és 29 vendég olvas minket.


Könyvajánló
 
Ugrás a cikk oldalára

Tárhelyszolgáltatónk
 

Unsoft.hu

Kapcsolat

Szerkesztő:
Perkupai Pető Imre


Webmester:
Szekeres Sándor  
 

Ősmagyar nyelvek

 
    

  
 

Válasz(ok)....


dengisz2009.05.18. 03:56(183.)

Csatlakozva:
2008.08.21

Hozzászólások száma: 101
Csak egy kis kanyart írt le, ami Kismarosnál kezdődött, és Verőce északi oldalán haladt két hegy között, ott, ahol most a Csattogó völgy van. (Itt szokott lenni minden évben a Magyar Sziget, és az Erdélyország, az én Hazám rendezvény.) Bobula Ida szerint Verőce a sumír "buru" szó alapján hegyszorost is jelentett. A krónika szerint Árpádék átkeltek Verőce vizén, és az Ipolynál tábort vertek. Ott nincs más "víz", csak az a régi Duna-ág. Ezért fantasztikus belegondolni, hogy ezerszáz éve ott még víz folyt, amin át kellett kelni, és az akkora volt, hogy érdemesnek találták lejegyezni. Ezek alapján Verőce falu mostani területe egy szigeten volt. (?) Viszont a régi település nem ott volt, hanem följebb, a régi Duna-ágtól északra, Magyarkúton. Ott már az őskorban megtelepültek, találtak is agancsból készített szerszámokat, pattintott eszközöket.

....és előzmény(ek)

milkapista Vendégként2009.05.17. 20:55(182.)
Verőce mögött???? Verőce most is a Duna partján van. Merre folyt volna az az ág, hova?

dengisz2009.05.17. 20:12(179.)

Csatlakozva:
2008.08.21

Hozzászólások száma: 101
Üdvözlet!
Mit okoz a Delaware szőlő nagy mennyiségű fogyasztása?
--- Szerintem, ha megnézed a térképet, azt látod, hogy Dorog, és Esztergom között húzódik lefelé egy lapályosabb rész, ahol lehetett akár a Duna egykori mellékága is, egyedül Piliscsévnél állja útját hegy, túloldalán a Pilis-hegy, de el kellene menni oda megnézni, van-e ott egy olyan szoros, ahol a Duna-mellékág utat találhatott magának.
Esztergom nevének jelentése: Iszter-könyök /kanyar/. Milyen könyök lehetne, ha nem a Duna két ágra szakadása miatt létrejött ék alakú terület, ahol felépült Esztergom város? De ez csak az én elképzelésem. Ha a könyök jelentést szó szerint vesszük, akkor csak erről lehet szó. De ez nem 400 éve lehetett, hanem évezredekkel ezelőtt. A Dunának volt még egy kis mellékága Verőce mögött, ott kelt át Árpád a krónika szerint, több, mint ezer éve még víz folyt benne. Találtak is abban a völgy-kanyarulatban, amit most Csattogó-völgynek hívnak, egy bárka maradványait a föld alatt. De azért feltenném még a kérdést a kételkedőknek, miért nem Visegrád volt a könyök, hiszen ott indul el a Duna délnek, leírva egy nagy kanyart. De nem, a könyök Esztergom volt. Miért?

milkapista Vendégként2009.05.17. 18:56(177.)
Szia!

Hát azért a Delaware fogyasztását ne vidd túlzásba. Tényleg nem hiába tiltott a kereskedelmi forgalomba hozása.

Dorognál? Jó, de hol törte át a Dunazug-hg.t? Ahogy olvastam a cikkíró úgygondolja, hogy max 400 éve, abban a mederben még a Duna egyik ága hömpölygött. Ennek azért lenne nyoma, főleg, hogy az évmilliókkal ezelőtti mederváltozásokat is nyomon lehet követni. A Duna egy folyó, és mint ilyen nyilván nem változatlan képződmény. De arra konkrétan mi a bizonyítékotok, hogy Dorognál, vagy Tatánál volt egy ága pár száz évvel ezelőtt?

dengisz2009.05.17. 17:21(176.)

Csatlakozva:
2008.08.21

Hozzászólások száma: 101
Kedves Milkapista!
Jó tudni, főleg, hogy a Delaware a kedvencem.
Ha a Pilis régen valóban sziget volt, akkor csak Dorognál mehetett egy Duna-ág lefelé. Bár van olyan elképzelés is, hogy Tata magasságában, de akkor ott már nem csak a Pilisről beszélünk. Van más elképzelés?

milkapista Vendégként2009.05.17. 15:04(175.)
Kedves Dengisz!

Vallóban van köze Noéhoz, mivel a szőlőfajta neve: Noah(Noah angolul Noét jelent). Ez egy amerikai direkttermő szőlőfajta, akárcsak az Othello, az Elvira vagy a Delaware. Kereskedelmi forgalomba nem hozható a belőlük készült bor.

Más:
Olvastam egy cikket itt, arról, hogy a
Pilis valaha(nem is oly régen) szerintetek sziget volt. A múltban valóban sziget volt, akárcsak a Mecsek vagy a Dunántúli középhegység egyes részei, de azok a Pannon tenger(később tó) szigetei voltak. Ez a cikk amit itt olvastam, azt írja, hogy a Duna szigete volt. A Duna egyik ága adott(gondolom a cikkíró is úgy gondolja, hogy ami most van az volt pár száz éve is az egyik ág). Na de hol a másik ág? És mekkora méretű ágra gondol?

dengisz2009.05.08. 19:38(170.)

Csatlakozva:
2008.08.21

Hozzászólások száma: 101
Nem tudom, lehet-e köze a Noha-nak Noéhoz. A Pilisben viszont van egy hegy, amit a korabeli határjárási okiratok Noé hegye néven emlegettek.

soproni2009.05.08. 16:31(168.)

Csatlakozva:
2009.01.15

Hozzászólások száma: 108
Kedves Dengisz!
Kocsról jutott eszembe, hogy Tatán voltam katona, és egyszer kivonultunk gyakorlatozni,Kocs szélén táboroztunk le. Mindjárt bementünk a faluba, ahol "sikerült" úgynevezett "nohás" bort venni, állítólag hívják még nova vagy noah néven is. Ez a noah nagyon emlékeztet Noé nevére, Te mit tudsz erről? Egyébként a bortól mindenki totál berúgott, állítólag metilalkoholt is tartalmaz, ami jobban hülyít, mint a "rendes" bor. A gyakorlatra nem emlékszem.

 
    

 
Generálás ideje: 0.1 mp 
Naptár

Fontosabb linkek
 Eltévedt időszámítás
 Európai Idő
 Varga Csaba honlapja
 Baranta harcművészet
 Index.hu-Fórum
 Ózdi Arvisura Társaság
 hun.lap.hu
 szkita.lap.hu
 etruszk.lap.hu

Szavazás
Hogy tetszik a honlap?

Hunos!

Elmegy
Nem tetszik


Szavazás állása
26 hozzászólás

Információ
Üdvözlöm oldalamon!


Oldalt eddig 3636709 alkalommal keresték fel.

Regisztrált felhasználók száma:174
Látogatók összesen 1511 alkalommal szóltak a fórum 17 témájához és a honlap cikkeihez.

Legutóbbi 5 felhasználónk:
moroc
mocor
Judit1970
nemethlea
bezen