Visszalépés a portál Főoldalára

Főmenü
 Főoldalra
 Átértékelő nyilatkozat

 ŐSMAGYAR NYELVEK
   A szkíta nyelv
   A hun nyelv
   Etruszk titkok
   Anyanyelvünk
   Napkelet vándoraitól
   Édes Erdély
   Ararát népe
   Perelő
   Szent erdeinkben
   Ősbuda
   hodu utu rea
   Ősbuda Várvédői
   Gyöngyösbokréta
   Perkupa
   Kisbíró
   Kaleidoszkóp
 FORUM HUNGARORUM

  Keresés a honlapon
  Fotóalbumok
  Linkek, társoldalak
  TOP 10-es oldalak
  Napi olvasottság
  Honlap statisztika

Belépés
Felhasználónév:

Jelszó:

REGISZTRÁCIÓ

Keresés a honlapon


Könyvajánló
 
Tovább a megrendelő oldalára

Statisztika
Te vagy itt a(z)
3417724
látogató!
Ma  183,
ebben a hónapban
11425 látogató volt.
Jelenleg
0 regisztrált tag
és 12 vendég olvas minket.


Könyvajánló
 
Ugrás a cikk oldalára

Tárhelyszolgáltatónk
 

Unsoft.hu

Kapcsolat

Szerkesztő:
Perkupai Pető Imre


Webmester:
Szekeres Sándor  
 

Ősmagyar nyelvek

 
    

  
 

Válasz(ok)....


petoimre Vendégként2009.05.18. 13:21(185.)
Üdvözlet milkapistának! Kitartásra biztatom, kellemes szellemi hancúrozást kívánva.
Kérdésem (nem geológusként), honnan van annyi folyami kavics Pilisvörösvár és más pilisi helység határában? A Duna csak későn tört át Visegrádig és majd délnek vette útját. A régi meder Esztergomnál kanyarodott délnek. Esztergom nev egy középkori arab térképen: asarkuna. Ez szabályos hun összetett szó, jelentése: 'világkönyök', világkönyv. Ezt hogyan magyarázzuk meg?

....és előzmény(ek)

milkapista Vendégként2009.05.18. 08:33(184.)
Szóval azt mondod Kismarosnál egy harmadik ágra is szétvált a Duna. De miért? Ahogy Esztergom előtt is miért vált volna két ágra? A folyók ott szoktak létrehozni szigeteket, ahol a folyó munkavérző képessége nem elég az általa szállított hordalék elszállításához. Ez az alsó szakasz jelegre jellemző. De a Duna Gönyű után közép és felső szakaszjelleget mutat. Egyszerűen nem tudott volna még egy medret vájni magának Esztergomtól délre vagy Kismarostól északra(bár Kismarosnál már alsószakaszjelegű, de nemhiába a falutól délre alakult ki a Szentendrei-sziget).

Ettől függetlenül lehet, hogy sziget volt valaha Verőce. A Duna árterületében fekszik, nyilván mocsaras hely volt. De ne olyan duna ágra gondoljál, mint mondjuk a Soroksári-duna.

A sumérok nem tudom, hogy jönnek ide, de most döntsd el, hogy sziget vagy hegyszoros.

Magyarországon szinte bárhol találhatsz őskori nyomokat, de ezt se tudom, hogy jön az állítólagos verőcei dunaághoz.

Szóval a Pilis biztos, hogy nem volt a Duna természetes szigete. De Verőcé mai területe lehet, hogy sziget volt. De mondom ne egy harmadik nagy Duna ágra gondolj, inkább egy, az év nagy részében belvizes, mocsaras, patakokkal szabdalt területre. Hozzátartozik, hogy mondom ezt látatlanban, úgy, hogy soha nem jártam Verőcén.

dengisz2009.05.18. 03:56(183.)

Csatlakozva:
2008.08.21

Hozzászólások száma: 101
Csak egy kis kanyart írt le, ami Kismarosnál kezdődött, és Verőce északi oldalán haladt két hegy között, ott, ahol most a Csattogó völgy van. (Itt szokott lenni minden évben a Magyar Sziget, és az Erdélyország, az én Hazám rendezvény.) Bobula Ida szerint Verőce a sumír "buru" szó alapján hegyszorost is jelentett. A krónika szerint Árpádék átkeltek Verőce vizén, és az Ipolynál tábort vertek. Ott nincs más "víz", csak az a régi Duna-ág. Ezért fantasztikus belegondolni, hogy ezerszáz éve ott még víz folyt, amin át kellett kelni, és az akkora volt, hogy érdemesnek találták lejegyezni. Ezek alapján Verőce falu mostani területe egy szigeten volt. (?) Viszont a régi település nem ott volt, hanem följebb, a régi Duna-ágtól északra, Magyarkúton. Ott már az őskorban megtelepültek, találtak is agancsból készített szerszámokat, pattintott eszközöket.

milkapista Vendégként2009.05.17. 20:55(182.)
Verőce mögött???? Verőce most is a Duna partján van. Merre folyt volna az az ág, hova?

dengisz2009.05.17. 20:12(179.)

Csatlakozva:
2008.08.21

Hozzászólások száma: 101
Üdvözlet!
Mit okoz a Delaware szőlő nagy mennyiségű fogyasztása?
--- Szerintem, ha megnézed a térképet, azt látod, hogy Dorog, és Esztergom között húzódik lefelé egy lapályosabb rész, ahol lehetett akár a Duna egykori mellékága is, egyedül Piliscsévnél állja útját hegy, túloldalán a Pilis-hegy, de el kellene menni oda megnézni, van-e ott egy olyan szoros, ahol a Duna-mellékág utat találhatott magának.
Esztergom nevének jelentése: Iszter-könyök /kanyar/. Milyen könyök lehetne, ha nem a Duna két ágra szakadása miatt létrejött ék alakú terület, ahol felépült Esztergom város? De ez csak az én elképzelésem. Ha a könyök jelentést szó szerint vesszük, akkor csak erről lehet szó. De ez nem 400 éve lehetett, hanem évezredekkel ezelőtt. A Dunának volt még egy kis mellékága Verőce mögött, ott kelt át Árpád a krónika szerint, több, mint ezer éve még víz folyt benne. Találtak is abban a völgy-kanyarulatban, amit most Csattogó-völgynek hívnak, egy bárka maradványait a föld alatt. De azért feltenném még a kérdést a kételkedőknek, miért nem Visegrád volt a könyök, hiszen ott indul el a Duna délnek, leírva egy nagy kanyart. De nem, a könyök Esztergom volt. Miért?

milkapista Vendégként2009.05.17. 18:56(177.)
Szia!

Hát azért a Delaware fogyasztását ne vidd túlzásba. Tényleg nem hiába tiltott a kereskedelmi forgalomba hozása.

Dorognál? Jó, de hol törte át a Dunazug-hg.t? Ahogy olvastam a cikkíró úgygondolja, hogy max 400 éve, abban a mederben még a Duna egyik ága hömpölygött. Ennek azért lenne nyoma, főleg, hogy az évmilliókkal ezelőtti mederváltozásokat is nyomon lehet követni. A Duna egy folyó, és mint ilyen nyilván nem változatlan képződmény. De arra konkrétan mi a bizonyítékotok, hogy Dorognál, vagy Tatánál volt egy ága pár száz évvel ezelőtt?

dengisz2009.05.17. 17:21(176.)

Csatlakozva:
2008.08.21

Hozzászólások száma: 101
Kedves Milkapista!
Jó tudni, főleg, hogy a Delaware a kedvencem.
Ha a Pilis régen valóban sziget volt, akkor csak Dorognál mehetett egy Duna-ág lefelé. Bár van olyan elképzelés is, hogy Tata magasságában, de akkor ott már nem csak a Pilisről beszélünk. Van más elképzelés?

milkapista Vendégként2009.05.17. 15:04(175.)
Kedves Dengisz!

Vallóban van köze Noéhoz, mivel a szőlőfajta neve: Noah(Noah angolul Noét jelent). Ez egy amerikai direkttermő szőlőfajta, akárcsak az Othello, az Elvira vagy a Delaware. Kereskedelmi forgalomba nem hozható a belőlük készült bor.

Más:
Olvastam egy cikket itt, arról, hogy a
Pilis valaha(nem is oly régen) szerintetek sziget volt. A múltban valóban sziget volt, akárcsak a Mecsek vagy a Dunántúli középhegység egyes részei, de azok a Pannon tenger(később tó) szigetei voltak. Ez a cikk amit itt olvastam, azt írja, hogy a Duna szigete volt. A Duna egyik ága adott(gondolom a cikkíró is úgy gondolja, hogy ami most van az volt pár száz éve is az egyik ág). Na de hol a másik ág? És mekkora méretű ágra gondol?

dengisz2009.05.08. 19:38(170.)

Csatlakozva:
2008.08.21

Hozzászólások száma: 101
Nem tudom, lehet-e köze a Noha-nak Noéhoz. A Pilisben viszont van egy hegy, amit a korabeli határjárási okiratok Noé hegye néven emlegettek.

soproni2009.05.08. 16:31(168.)

Csatlakozva:
2009.01.15

Hozzászólások száma: 108
Kedves Dengisz!
Kocsról jutott eszembe, hogy Tatán voltam katona, és egyszer kivonultunk gyakorlatozni,Kocs szélén táboroztunk le. Mindjárt bementünk a faluba, ahol "sikerült" úgynevezett "nohás" bort venni, állítólag hívják még nova vagy noah néven is. Ez a noah nagyon emlékeztet Noé nevére, Te mit tudsz erről? Egyébként a bortól mindenki totál berúgott, állítólag metilalkoholt is tartalmaz, ami jobban hülyít, mint a "rendes" bor. A gyakorlatra nem emlékszem.

 
    

 
Generálás ideje: 0.09 mp 
Naptár

Fontosabb linkek
 Eltévedt időszámítás
 Európai Idő
 Varga Csaba honlapja
 Baranta harcművészet
 Index.hu-Fórum
 Ózdi Arvisura Társaság
 hun.lap.hu
 szkita.lap.hu
 etruszk.lap.hu

Szavazás
Hogy tetszik a honlap?

Hunos!

Elmegy
Nem tetszik


Szavazás állása
25 hozzászólás

Információ
Üdvözlöm oldalamon!


Oldalt eddig 3417724 alkalommal keresték fel.

Regisztrált felhasználók száma:172
Látogatók összesen 1509 alkalommal szóltak a fórum 17 témájához és a honlap cikkeihez.

Legutóbbi 5 felhasználónk:
Ursulan
suhavulta
moroc
mocor
Judit1970