Visszalépés a portál Főoldalára

Főmenü
 Főoldalra
 Átértékelő nyilatkozat

 ŐSMAGYAR NYELVEK
   A szkíta nyelv
   A hun nyelv
   Etruszk titkok
   Anyanyelvünk
   Napkelet vándoraitól
   Édes Erdély
   Ararát népe
   Perelő
   Szent erdeinkben
   Ősbuda
   hodu utu rea
   Ősbuda Várvédői
   Gyöngyösbokréta
   Perkupa
   Kisbíró
   Kaleidoszkóp
 FORUM HUNGARORUM

  Keresés a honlapon
  Fotóalbumok
  Linkek, társoldalak
  TOP 10-es oldalak
  Napi olvasottság
  Honlap statisztika

Belépés
Felhasználónév:

Jelszó:

REGISZTRÁCIÓ

Keresés a honlapon


Könyvajánló
 
Tovább a megrendelő oldalára

Statisztika
Te vagy itt a(z)
3636569
látogató!
Ma  256,
ebben a hónapban
21593 látogató volt.
Jelenleg
1 regisztrált tag
és 15 vendég olvas minket.


Könyvajánló
 
Ugrás a cikk oldalára

Tárhelyszolgáltatónk
 

Unsoft.hu

Kapcsolat

Szerkesztő:
Perkupai Pető Imre


Webmester:
Szekeres Sándor  
 

Ősmagyar nyelvek

 
    

  
 

Válasz(ok)....


dengisz2009.06.03. 15:56(204.)

Csatlakozva:
2008.08.21

Hozzászólások száma: 101
Kedves Milkapista!
Melyik történelmünkre gondolsz? A hivatalosra, vagy az eltagadottra?
Hunul a hun, és szkíta szószedetből tudunk, aminek a létezését nem akarják hivatalos körökben elfogadni, de még ellenőrizni sem. Csak az a bökkenő, hogy sok ősi írás hun szavakat tartalmaz, amelyeknek nagy része ott van a szószedetben. Nagy fokú hanyagság az akadémia részéről, hogy nem kíváncsi erre. Mit lehet arra mondani, hogy kijelentik, a hun nyelv nem létezik! Szegény szkíták, hunok milyen nyelven is beszéltek akkor? Az ótörök, az avar írásemlékeink hun szavakat tartalmaznak, de a kunok nyelve is hun volt. A mai magyar, és a hun között is egyértelmű a hasonlóság. Hiszen a magyar a hunból fejlődött azzá, amilyen. De tisztázni kellene, hogy mi is a hun nyelv. Most csak a saját véleményemet írom le, amit az írásemlékek tanulmányozása alapján gondolok. Persze ez a „tudomány” még gyerekcipőben jár, így a véleményem még sokat változhat, de a mostani ismereteim szerint az álláspontom a következő:
A hun nyelv elnevezést, mint GYŰJTŐFOGALOM használom. Talán helyesebb lenne a hun nyelvek kifejezés, amibe beletartozik a magyar is. A magyar nem hangzott mindig így, ahogy most beszéljük. Sokat formálódott, de eredetileg jobban hasonlított a hunhoz. Ezt abból gondolom, hogy mai magyar szavakat ebben a formájukban sehol a világon nem találtak, pontosabban nincsenek olyan írásemlékeink, amelyek mai magyar nyelven hangzanak. ----Természetesen 1000 éven belül igen, de Árpádék bejövetele előttről nincsenek, de még Árpádék korából sem. Ez azt bizonyítja, hogy Árpádék nyelve is közelebb állt a hunhoz. Szerintem a latinosítás ideje alatt formálódott ilyenné a nyelvünk az egyik hun-fajú nyelvből. Hun-fajú még mint említettem, az ótörök, avar és kun. Ez kiderül az írásemlékeinkből. (és még sok népcsoport nyelve) Az avarokról kiderül, hogy nyelvükre nagy hatással volt az, hogy a görögök mellett éltek, velük kereskedtek. Nem hiába van a nagyszentmiklósi kincs egyes tárgyain görög betűkkel írt szöveg. De ami nem görög betűkkel van írva, azokon például olyan szavak vannak, amik egyértelműen a hun nyelvből erednek, és vannak köztük olyan szavak is, amelyek nincsenek benne a hun szószedetben, tehát vagy egy másik nyelvből ered (pl. ógörög), vagy azok is hun szavak, de nincs tudomásunk róla, mert nem találjuk a szószedetben. Hozzá kell tenni, hogy a szószedet nem teljes.Ezek az egyelőre ismeretlen szavak hiányoznak az ótörökből is, de a két nyelv gyökere akkor is azonos, azaz hun-fajú. Az írásemlékek nagyon beszédesek. Ha jobban megismerjük őket, talán sok kérdésre választ kapunk. Következésképp el kellene már felejteni ezt a finnugor nyelvcsaládozást, és helyette inkább hun vagy szkíta nyelvcsaládot említeni! Követelni kell az akadémiától, hogy vizsgálja felül eddigi álláspontját, és indítsa meg a kutatást a hun, és szkíta nyelvek irányába! A finnugor nyelveket sorolja be a nagy gyűjtőfogalom, a hun nyelvcsalád alá!

....és előzmény(ek)

milkapista Vendégként2009.06.02. 21:08(198.)
Kedves Dengisz!

Nagyon is megértettem, hogy nem szeretnél erről beszélni, ezért is írtam, hogy hagyjuk, és kérdeztem a hun nyelvről.

Engem azért érdekel a Duna mert földrajzos vagyok. Így lehet, hogy ez fogta meg leginkább az érdeklődésemet, és mivel láttam, hogy ezen a fórumon van igazából itt "élet"(valamint mert egyetemen tanultam a borokról -ha ettől nem is lettem persze borász-, így gondoltam segítek nektem a Noah, Noé, "nohás" bor kérdésében), ezért írtam ide. Arra a másik fórumra meg(ahonnan aztán ide keveredtem) Kiss Dénes miatt kerültem. "Jutubon" láttam pár videórészletet, és el kezdett érdekelni miről is szól az ő munkássága. Beírtam a keresőbe, kidobta a nyelvész fórumot is. Láttam, hogy ott milyen stílusban írtak róla, ezért én is eléggé primitív módon írtam nekik(kár volt).

De mondom akkor beszéljünk a nyelvről. Én nem vagyok nyelvész. De erre, hogy a magyar volt az ősnyelv egyenlőre egyetlen épkézláb bizonyítékot se hallottam(Kiss Dénestől se). Ha ti tudtok, nyugodtan elmondhatjátok, lehet meg fogom változtatni a véleményem.

Ja, és továbbra se tudok hunul, így nem tudom mit írtál
Sőt, továbbra se tudom ti honnan tudtok

soproni2009.06.02. 10:31(196.)

Csatlakozva:
2009.01.15

Hozzászólások száma: 108
Kedves Milkapista!
Mikor néhány nappal ezelőtt úgy gondoltam, hogy válaszolok feltett kérdéseidre, álmomban megjelent egy szárnyas lila tehén, azt mondta, ő a milka csokoládék védőszentje és azt tanácsolta, ne vegyek részt ebben a vitában, emlékeztetve a róka fogta csuka meséjére. Megköszöntem neki a jó tanácsot, még megkérdeztem tőle, a jövő heti lottószámokat nem tudná e elmondani, de azt felelte, nem rá tartozik, örüljek ennek is, ez sem kevés. Ha elolvastad írásomat, azzal kezdtem, hogy nem kívánom ezt a vitát folytatni és most is úgy gondolom, egyszerűen nem érdekel ez a téma és nem is értek hozzá. Elmondanék egy anekdotát, amely állítólag az angol királyi család egy hölgytagjával esett meg. A hölgy látogatást tett az állatkertben, egy hivatalos kísérő válaszolgatott a Milady kérdéseire, zavar csak akkor lett, amikor a vízilovakhoz érve megkérdezte egy vízben prüszkölő vízilóról, hogy fiú e vagy lány? A kísérő zavarában csak annyit tudott kinyögni, hogy: Milady, egy ilyen kérdés csak egy másik vízilovat érdekelhet! Így vagyok én is a Te kérdéseiddel. No, nem egy másik vízilovat, hanem hanem egy másik víz és földrajz kedvelőt érdekelhetnek a kérdéseid. ( Bár, ha így melegszik Földünk légköre, előbb-utóbb a Dunában is megjelenhetnek a vízilovak.)
Szomorú vagyok, hogy ha elolvastad , amit írtam, csak ennyi maradt meg belőle, pedig egy napot eltöltöttem vele. Elmondanám még egyszer, mi itt elsősorban nyelvről és őstörténetről írogatunk, mert ez érdekel minket, nem unalomból vagy a hecc kedvéért csináljuk. A cikket, hogy a Pilis sziget volt, nem itt olvastad, hanem „ott”. Az Árpád-kori Buda és környéke Vetráb József Kadocsa írása, az írás végén felteheted kérdésedet! Dicséretes, hogy megvédted Kiss Dénest, de mi nem „költünk”, csak véleményünk van mások „költéséről”. Hogy az ősnyelvekről lesújtó a véleményed, az sajnálatos, de Te sem érthetsz mindenhez. Sutor ne ultra crepidam. Ma már néhány kérdésben csak a nyelv nyújthat segítséget, támpontot történelmi kérdésekben! Nem is értem, miért kérdezgetsz minket, úgy látom, úgy is mindent jobban tudsz nálunk, mindent felülbírálsz. Olvasgass Cholnokyt, Ő sok mindenről írt, ami téged érdekelhet.
S végezetül két hun nyelvű üzenetem van a számodra:
1.Hegü istahainitet ai urrusaghitet, urritet.
2.Suchütü isabikhet.

 
    

 
Generálás ideje: 0.1 mp 
Naptár

Fontosabb linkek
 Eltévedt időszámítás
 Európai Idő
 Varga Csaba honlapja
 Baranta harcművészet
 Index.hu-Fórum
 Ózdi Arvisura Társaság
 hun.lap.hu
 szkita.lap.hu
 etruszk.lap.hu

Szavazás
Hogy tetszik a honlap?

Hunos!

Elmegy
Nem tetszik


Szavazás állása
26 hozzászólás

Információ
Üdvözlöm oldalamon!


Oldalt eddig 3636569 alkalommal keresték fel.

Regisztrált felhasználók száma:174
Látogatók összesen 1511 alkalommal szóltak a fórum 17 témájához és a honlap cikkeihez.

Legutóbbi 5 felhasználónk:
moroc
mocor
Judit1970
nemethlea
bezen