Visszalépés a portál Főoldalára

Főmenü
 Főoldalra
 Átértékelő nyilatkozat

 ŐSMAGYAR NYELVEK
   A szkíta nyelv
   A hun nyelv
   Etruszk titkok
   Anyanyelvünk
   Napkelet vándoraitól
   Édes Erdély
   Ararát népe
   Perelő
   Szent erdeinkben
   Ősbuda
   hodu utu rea
   Ősbuda Várvédői
   Gyöngyösbokréta
   Perkupa
   Kisbíró
   Kaleidoszkóp
 FORUM HUNGARORUM

  Keresés a honlapon
  Fotóalbumok
  Linkek, társoldalak
  TOP 10-es oldalak
  Napi olvasottság
  Honlap statisztika

Belépés
Felhasználónév:

Jelszó:

REGISZTRÁCIÓ

Keresés a honlapon


Könyvajánló
 
Tovább a megrendelő oldalára

Statisztika
Te vagy itt a(z)
3636539
látogató!
Ma  226,
ebben a hónapban
21563 látogató volt.
Jelenleg
2 regisztrált tag
és 19 vendég olvas minket.


Könyvajánló
 
Ugrás a cikk oldalára

Tárhelyszolgáltatónk
 

Unsoft.hu

Kapcsolat

Szerkesztő:
Perkupai Pető Imre


Webmester:
Szekeres Sándor  
 

Ősmagyar nyelvek

 
    

  
 

Válasz(ok)....


milkapista Vendégként2009.06.05. 06:49(208.)
Na Hali SzekeresS!

Azért nem , olyan egyöntetűen voltunk mi hunok ám. A külföldi elnevezéseink sem a hunból erednek. Mondom a bizánci császár türköknek említ minket.
Hogy 450 évvel később a kutya sem emlékszik ki élt ott korábban? A krónikákat nem írástudatlan parasztok írták, hanem, olyan emberek akiknek volt némi fogalmuk a történelemről és a távolabbi vidékekről. Nyilván ők sem rendelkeztek tökéletes rálátással és sokmindent félreérthettek. így lehettünk az egyik helyen türkök, máshol visszatért hunok, haramdik helyen onogurok.
De az egyszerű népnek is volt némi fogalma azért a múltról és az őt körülvevő világról. Pl: Aquincum romjai 1100éve még jóval épebb állapotban voltak mint, most. A mi őseink azt gondolták a hunok építették. Pontosan tudjuk, hogy kik építették, de ez azt jelzi, hogy legalább a hunokról volt fogalmuk(ahogy persze a rómaiakról is). Vagy egy másik példa, amit szintén a "nép" talált ki: Én Százhalombattán lakom, ami a, kb 130 halomsírról kapta a nevét. A helyi folklór szerint volt egy nagy csata a hunok és a rómaiak között Pannónia birtoklásáért. Ez a csata itt zajlott, és az elesett hun vezérek sirjai állnak a határban. Ezt bármelyik történész kapásból megcáfolná(ahogy én is ezt tenném). De legalább bizonyítja, hogy a középkorban(bár nem tudom mikor keletkezett ez a szép kis történet, de biztos nem mostanában) is volt azért némi fogalmuk az embereknek az őket megelőző világról.

Te akkor azt mondod a hunok itt maradtak? Az egész nép, vagy, hogy?

....és előzmény(ek)

SzekeresS2009.06.03. 17:14(206.)

Csatlakozva:
2008.09.08

Hozzászólások száma: 24
Hali!
Az, hogy a külföldi, korabel krónikkkák visszatért hunokna hittek minket szintén normális reakció. Nyilván nekik a "hun sokk" után minden keletről jött, hasonló harcmodort képviselő és életmódot folytató nép hun volt. Bár Bizáncban meg türkök voltunk.

Na most: volt itt egy hun birodalom Pannóniában, saccra 30-40 évig. Majd eltűnik. Jönnek mindenféle népek, gótok, longobárdok, kora avarok, késő avarok, stb. stb. és eközben eltelik 450 év és jönnek a magyarok, akiket elkezdenek újra hunoknak nevezni. Nem csak a magyarok, hanem nyugat is.
Ez egy kicsit "nagyon furcsa". Négyszázötven év elteltével, egy sötét középkornak nevezett korszak után, újra a hunoknak nevezik az itt ide bejövő népet?
Ez a "normális reakció" egyáltalán nem normális reakció.
Pont egy történész hívta fel a figyelmemet, hogy 3-400 év után a kutya nem emlékszik arra hogy ki élt ott.
Ez csak úgy lehet, ha az a nép mindig is itt élt.


milkapista Vendégként2009.06.03. 16:56(205.)
Üdv mindenkinek!

Örülök, hogy nincs harag!
Látom ez a téma jobban érdekel titeket, mint egy-két itteni állítás földrajz alapon történő kritikája
Csak az a baj, hogy mint írtam a nyelvekhez nem értek. A történelemhez valamennyire, de abból nem feltétlenül derül ki, ki milyen nyelven beszélt.

A hunoknak nyilván volt nyelvük, de, hogy az milyen volt nem derül ki a cselekedeteikből. Márpedig nekem csak arról van fogalmam. A ti forrásotok honnan ered? Ki, hogyan és milyen módon gyűjtötte?

Mi mint a hunok leszármazottai? Erre a külföldi elnevezésünk nem lehet bizonyíték(Hungary, Ungarn, stb). Az, hogy mi azt hittük magunkról? A rómaiak trójaiaknak hitték magukat. Szerintem valamilyen ideológiai hátteret kellett gyártani a honfoglaláshoz, ezért találták ki, hogy Attila jogos örökségét vettük birtokba. Kb, úgy ahogy a románok próbálkoznak a bizonyítottan téves dákoromán elmélettel. Ez egy teljesen normális emberi szükséglet, mármint, hogy mindenáron meg akarjuk magyarázni tettünk helyességét és jogosságát. Ettől függetlenül nyilván volt közünk a hunokhoz. Attila birodalma nagy volt, nagyon nagy(arról nem is beszélve, hogy valahogy a Kínai nagyfaltól el kellett jutniuk Pannóniába). Ha elfogadjuk a hivatalos álláspontot a Magyar Őshazának valószínűleg bele kellett tartoznia ebbe a birodalomba. Tehát a hunoknak közvetve vagy közvetlenül mindenképpen volt közük a magyarokhoz(ha úgy hívták már magukat akkor). De szerintem, hogy el lehessen dönteni, hogy pontosan mennyi közünk volt a hunokhoz nincs elég információ(legalábbis nekem biztos nincs).
Az, hogy a külföldi, korabel krónikkkák visszatért hunokna hittek minket szintén normális reakció. Nyilván nekik a "hun sokk" után minden keletről jött, hasonló harcmodort képviselő és életmódot folytató nép hun volt. Bár Bizáncban meg türkök voltunk.

De látom nincs köztetek egyertétés. Hárman legalább kétféle álláspontot képviseltek.

Még a végére: nekem ez a ragozó népek és nem ragozó népek közti "világháború" nem tiszta teljesen

 
    

 
Generálás ideje: 0.13 mp 
Naptár

Fontosabb linkek
 Eltévedt időszámítás
 Európai Idő
 Varga Csaba honlapja
 Baranta harcművészet
 Index.hu-Fórum
 Ózdi Arvisura Társaság
 hun.lap.hu
 szkita.lap.hu
 etruszk.lap.hu

Szavazás
Hogy tetszik a honlap?

Hunos!

Elmegy
Nem tetszik


Szavazás állása
26 hozzászólás

Információ
Üdvözlöm oldalamon!


Oldalt eddig 3636539 alkalommal keresték fel.

Regisztrált felhasználók száma:174
Látogatók összesen 1511 alkalommal szóltak a fórum 17 témájához és a honlap cikkeihez.

Legutóbbi 5 felhasználónk:
moroc
mocor
Judit1970
nemethlea
bezen