Visszalépés a portál Főoldalára

Főmenü
 Főoldalra
 Átértékelő nyilatkozat

 ŐSMAGYAR NYELVEK
   A szkíta nyelv
   A hun nyelv
   Etruszk titkok
   Anyanyelvünk
   Napkelet vándoraitól
   Édes Erdély
   Ararát népe
   Perelő
   Szent erdeinkben
   Ősbuda
   hodu utu rea
   Ősbuda Várvédői
   Gyöngyösbokréta
   Perkupa
   Kisbíró
   Kaleidoszkóp
 FORUM HUNGARORUM

  Keresés a honlapon
  Fotóalbumok
  Linkek, társoldalak
  TOP 10-es oldalak
  Napi olvasottság
  Honlap statisztika

Belépés
Felhasználónév:

Jelszó:

REGISZTRÁCIÓ

Keresés a honlapon


Könyvajánló
 
Tovább a megrendelő oldalára

Statisztika
Te vagy itt a(z)
3632344
látogató!
Ma  1021,
ebben a hónapban
17368 látogató volt.
Jelenleg
2 regisztrált tag
és 16 vendég olvas minket.


Könyvajánló
 
Ugrás a cikk oldalára

Tárhelyszolgáltatónk
 

Unsoft.hu

Kapcsolat

Szerkesztő:
Perkupai Pető Imre


Webmester:
Szekeres Sándor  
 

Ősmagyar nyelvek

 
    

  
 

Válasz(ok)....


milkapista Vendégként2009.06.06. 09:02(214.)
Üdv Soproni!

Én nem akarom bebizonyítani, hogy a magyaroknak semmi közük a hunokhoz. De, hogy őszinte legyek eddig egy bizonyítékot se hallottam itt ami a hun-magyar azonosságot alátámasztaná. Nekem kívülállóként ez kicsit olyannak tűnik, hogy mert egyezünk pár dologban mindjárt a rokonaink és az őseink. Kb mintha valaki be akarná bizonyítani, hogy a huronok és a seminolok ugyanaz a nép, mert mindkettő Amerikában élt, madártollat tűzött a hajába, félmeztelenül harcolt és egyik sem ismerte a lovat vagy a kereket.

A törökökhöz(vagy legalábbis török nyelvet beszélőkhöz) mindenképpen volt közünk a honfoglalás előtt is. A török és mongol hasonlóságon nem kell csodálkozni, mindklettő az altáji nyelvek családjába tartozik.
Tudom, hogy nem szeretitek a földrajzot de itt egy példa arra, hogy vannak mongol szavak a magyarban: Mongólia fővárosa Ulánbátor(angolul: Ulaanbaatar), ami magyarul vörös hőst jelent. Szerintem itt nem nehéz felfedezni a magyar bátorral az egyezést. De ez a szó törökben is megvan. Hogy mikor került a magyarba nem tudom, de biztos utána lehetne nézni. itt egy másik "városos" példa: Kazany, a "tatárok fővárosa", ami üstöt jelent tatárul, sőt törökül is. Szóval a mi kazán szavunk tatár-török eredetű. Szintén nem tudom, hogy mikor honosodott meg a magyarban a kazán.
az pedig ha egy lovakkal kapcsolatos ma is használatban levő szó, nem régebbi 500 évnél(ha van ilyen), nem jelenti azt, hogy régebben nem létezett rá egy másik szó, amit az új kiszorított. Egy francia példa: franciául a kéve la gerbe, a gabona pedig le blé. Mindkettő germán eredetű. ez sem jelenti azt, hogy a népvándorlás előtt nem volt Galliában földművelés, sem azt, hogy "Asterixék" mutogattak ha éppen aratás volt.

....és előzmény(ek)

soproni2009.06.05. 19:22(211.)

Csatlakozva:
2009.01.15

Hozzászólások száma: 108
Kedves Szekeres Sándor!
Azon gondolkodtam, miért nekünk kell állandóan bizonyítani a magyarok hun rokonságát, eredetét, miért nem a „másik” oldal bizonyítja be egyértelműen, hogy nincs rokonság a magyarok és a hunok között? Már minden állításukról be lett bizonyítva, hogy hamis, nem igaz! A MTA nem is foglalkozik a hun-kérdéssel, strucc politikát folytatnak, amiről nem beszélnek, az nincs is. Hogy a nomád, pusztai népek elnevezése gyakran változott, az teljesen érthető. Hogy egy érthető példát mondjak, ha egy nő ötször férjhez megy és mindig az aktuális férje nevét veszi fel, akkor annak a leánykori nevén kívül még öt különböző neve volt. Így voltak ezzel a hun népek is, melyek sok törzsből álltak. Mindig a vezető törzs nevét vették fel, ezzel is megkülönböztették magukat a többi törzstől. Ehhez jöttek még az idegenek adta elnevezések is. Így volt ez a „magyarokkal” is. Egyre több nyelvész vallja, hogy a mongol és a török nyelvnek is a hun volt az alapja, miként a magyar nyelvnek is. Ezért nem kell csodálkozni, ha találunk a magyarhoz hasonló szavakat a mongol vagy a török nyelvben. Nevetséges lenne, ha Árpád lovas népe a mohácsi vész után tanulta volna meg a lóval kapcsolatos „török eredetű” szavakat, kifejezéseket, ahogy ma állítják. Addig mit csináltak? Mutogattak? Az is szinte biztosra vehető, hogy a kínaiak által „zsuanzsuannak” nevezett nép azonos az avarokkal. A régi kínai nyelvben a zsuanzsuan megtalálható „hvar/uar” alakban. Az avarok késői leszármazottai ITT élnek a Kárpát-medencében! Az internetről tudom, hogy Csornai Katalinnak most jelenik meg egy négy kötetesre tervezett könyv első kötete „Négy égtájon barbár csillag ragyog” címmel. Az első kötetben a hunok legkorábbi története van leírva a kr. u. 1. századig. A további kötetek a későbbi kínai krónikák feljegyzéseit tartalmazzák az 5. századig. Sajnos elég borsos az ára, akit érdekel és tudja, vegye meg.

 
    

 
Generálás ideje: 0.1 mp 
Naptár

Fontosabb linkek
 Eltévedt időszámítás
 Európai Idő
 Varga Csaba honlapja
 Baranta harcművészet
 Index.hu-Fórum
 Ózdi Arvisura Társaság
 hun.lap.hu
 szkita.lap.hu
 etruszk.lap.hu

Szavazás
Hogy tetszik a honlap?

Hunos!

Elmegy
Nem tetszik


Szavazás állása
26 hozzászólás

Információ
Üdvözlöm oldalamon!


Oldalt eddig 3632344 alkalommal keresték fel.

Regisztrált felhasználók száma:174
Látogatók összesen 1511 alkalommal szóltak a fórum 17 témájához és a honlap cikkeihez.

Legutóbbi 5 felhasználónk:
moroc
mocor
Judit1970
nemethlea
bezen