Visszalépés a portál Főoldalára

Főmenü
 Főoldalra
 Átértékelő nyilatkozat

 ŐSMAGYAR NYELVEK
   A szkíta nyelv
   A hun nyelv
   Etruszk titkok
   Anyanyelvünk
   Napkelet vándoraitól
   Édes Erdély
   Ararát népe
   Perelő
   Szent erdeinkben
   Ősbuda
   hodu utu rea
   Ősbuda Várvédői
   Gyöngyösbokréta
   Perkupa
   Kisbíró
   Kaleidoszkóp
 FORUM HUNGARORUM

  Keresés a honlapon
  Fotóalbumok
  Linkek, társoldalak
  TOP 10-es oldalak
  Napi olvasottság
  Honlap statisztika

Belépés
Felhasználónév:

Jelszó:

REGISZTRÁCIÓ

Keresés a honlapon


Könyvajánló
 
Tovább a megrendelő oldalára

Statisztika
Te vagy itt a(z)
3634895
látogató!
Ma  216,
ebben a hónapban
19919 látogató volt.
Jelenleg
1 regisztrált tag
és 14 vendég olvas minket.


Könyvajánló
 
Ugrás a cikk oldalára

Tárhelyszolgáltatónk
 

Unsoft.hu

Kapcsolat

Szerkesztő:
Perkupai Pető Imre


Webmester:
Szekeres Sándor  
 

Ősmagyar nyelvek

 
    

  
 

Válasz(ok)....


milkapista Vendégként2009.06.09. 10:44(225.)
Kedves Soproni!

Azon, hogy vízözön legendák ilyen sokfelé, egymástól függetlenül léteznek nem kell csodálkozni. A víz az emberi élethez nélkülözhetetlen, így az emberek nagy rész tengerpartokon és nagy folyamvölgyekben él. Tehát ki vannak téve a víz pusztító erejének. Ezeknek a legendáknak egy része nyilván globális folyamatok emlékét őrzik(felmelegedés), mások lehet csak lokális katasztrófákat(folyók tavaszi áradása). Bár nyilván a felmelegéd az egész Földön éreztette hatását csak helyi jelenségekben nyilvánult meg az ott élők számára. De ezek a legendák lehet nem is egy időben keletkeztek. Sőt az is lehet, hogy a helyi áradások összeadódtak és egy nagy özönvíz lett belőlük. Nem mellesleg, amikor ezek a legendák keletkeztek, akkor az embereknek nem volt túl tág az életterük. Hogy mondjuk 1000kilóméterrel arrébb mi történt arról már nem nagyon volt konkrét információjuk. Erre egy bizonyíték, hogy a legtöbb nagy folyam neve az egykori őslakók nyelvén egyszerűen folyót, vagy vizet jelentett(pl: Duna, Don, Mississippi, stb), hisz nem is mertek a közelben más "vizet", ami "folyik".
Egy kis kiétrő: Továbbra sem vagyok nyelvész de ebben látok egy bizonyítékot arra, hogy valaha egy nyelvet(vagy legalábbis nagyon hasonló nyelveket) beszélő emberek éltek a Dunától a Donig(de lehet nagyobb területen is). hisz az itteni folyamok nevei nagyon hasonlóak(Duna, Dnyeszter, Dnyeper, Don). Köztudott, hogy a folyók nevei ritkábban cserélődnek le, hisz a hosszú partok mentén mindig él valaki, aki át tudja adni az új jövevényeknek a folyó nevét.
Vissza a témához: az, hogy az özönvíz legendáknak volt alapjuk szerintem elég valószínű, de hogy konkrétan melyik katasztrófa és mikor váltotta ki az csak néhány esetben derülhet ki(akkor is csak valószínűsíthető)

Nimródot nem tudom miért keverted bele. A kereszténység felvétele miatt kellett visszavezetni az eredetünket Noé egyik fiáig(ez volt akkoriban a "trendi"), és valamiért őt választották.

Lehet volt a magyaroknak özönvíz legendájuk. De az is lehet, hogy ennyivel racionálisabbak voltak a többi népnél. Nem valamiféle büntetést láttak az áradásokban hanem, csak egy természeti jelenséget.

....és előzmény(ek)

soproni2009.06.08. 07:08(224.)

Csatlakozva:
2009.01.15

Hozzászólások száma: 108
Hali!
Vízözön legendát nagyon sok népnél találunk, s bár gyanítható, hogy egy részét a térítő misszionáriusok vitték szét a nagyvilágban, de a sumer vízözönlegenda a Gilgamesben olvasható, régebbi a bibliai Noé történetnél. De ismerünk görög, egyiptomi, kelta, hindu, inka , maja, tolték, navajó, eszkimó stb. özönvíz történeteket, valamint az afrikai törzseknél, és az ázsiai és a csendes-óceáni szigetvilág népei között is ismertek özönvíz történetek. Pont a nagy számuk elgondolkoztató, látszólag erősítik egy özönvíz megtörténtét, de ebben van a buktatója is! Kizártnak tartom, hogy Észak és Dél- Amerikában vagy a csendes-óceáni szigetvilágban tudomásuk lett volna olyan özönvízről, melyet most a Fekete-tenger környékére helyeznek a tudósok, akkor át kell értékelni a régi korok kommunikációját. Sok mérés és kutatás bizonyította, hogy a Földközi-tenger vize áttörte a Boszporuszt és beleömlött a „Fekete-tengerbe”. Azon lehet vitatkozni, hogy ez mikor lehetett. Ha meg mégsem volt, akkor a Bibliában való emlegetése tudatos, jó ürügyet szolgált arra, hogy megmagyarázza az akkor ismert népek eredetét. (Népek Országok Eredete!) A Biblia különben is szívesen kever össze történeteket időben, célja nem a történeti és történelmi hitelesség, hanem a megfelelő erkölcsi példázat volt. Ami számomra sajnálatos és elgondolkoztató, hogy a magyar nép nem őrzött meg özönvíz történetet. Ezt azért mondom, mert gyakran hivatkozunk Nimródra, mint a magyarok ősapjára. Mint tudjuk, Nimród néhány évvel az özönvíz után élt, érthetetlen, hogyan lehetett Nimród emlékét úgy megőrizni, hogy nincs saját özönvíztörténet mellette.

 
    

 
Generálás ideje: 0.15 mp 
Naptár

Fontosabb linkek
 Eltévedt időszámítás
 Európai Idő
 Varga Csaba honlapja
 Baranta harcművészet
 Index.hu-Fórum
 Ózdi Arvisura Társaság
 hun.lap.hu
 szkita.lap.hu
 etruszk.lap.hu

Szavazás
Hogy tetszik a honlap?

Hunos!

Elmegy
Nem tetszik


Szavazás állása
26 hozzászólás

Információ
Üdvözlöm oldalamon!


Oldalt eddig 3634895 alkalommal keresték fel.

Regisztrált felhasználók száma:174
Látogatók összesen 1511 alkalommal szóltak a fórum 17 témájához és a honlap cikkeihez.

Legutóbbi 5 felhasználónk:
moroc
mocor
Judit1970
nemethlea
bezen