Visszalépés a portál Főoldalára

Főmenü
 Főoldalra
 Átértékelő nyilatkozat

 ŐSMAGYAR NYELVEK
   A szkíta nyelv
   A hun nyelv
   Etruszk titkok
   Anyanyelvünk
   Napkelet vándoraitól
   Édes Erdély
   Ararát népe
   Perelő
   Szent erdeinkben
   Ősbuda
   hodu utu rea
   Ősbuda Várvédői
   Gyöngyösbokréta
   Perkupa
   Kisbíró
   Kaleidoszkóp
 FORUM HUNGARORUM

  Keresés a honlapon
  Fotóalbumok
  Linkek, társoldalak
  TOP 10-es oldalak
  Napi olvasottság
  Honlap statisztika

Belépés
Felhasználónév:

Jelszó:

REGISZTRÁCIÓ

Keresés a honlapon


Könyvajánló
 
Tovább a megrendelő oldalára

Statisztika
Te vagy itt a(z)
3635022
látogató!
Ma  343,
ebben a hónapban
20046 látogató volt.
Jelenleg
1 regisztrált tag
és 13 vendég olvas minket.


Könyvajánló
 
Ugrás a cikk oldalára

Tárhelyszolgáltatónk
 

Unsoft.hu

Kapcsolat

Szerkesztő:
Perkupai Pető Imre


Webmester:
Szekeres Sándor  
 

Ősmagyar nyelvek

 
    

  
 

Válasz(ok)....


milkapista Vendégként2009.06.09. 23:17(235.)
Üdv soproni!

Hogy a Duna(eredeti alakját nem tudom mi lehetett) nevét kik adák és mikor azt nem tudom. De, hogy,"ki hiszi azt, hogy egész Európa az oszétekhez igazodott?" azt sajnos nem tudom. Én biztosan nem

2 dolgot állítottam mindössze:
Az első: A régi időkben(tudom, hogy suta a megfogalmazás de pontos évszámmal nem szolgálhatok) az emberek élettere nem volt túl tág. A nagy folyókat nem kellett megkülönböztetni más hasonló méretű folyóktól, így általában egyszerűen csak folyónak, víznek nevezték el őket(pl: Mississippi, Zaire, Iguacu). De ez igaz sok más földrajzi képződményre is, amit nem kellett megkülönbeztetni más hasonló képződménytől. Pl: Hegyeknél(Kibo-csaggák nyelvén fehéret jelent, Mount Blanc-szintén zenész , a fehér jelző szinte a világ bármelyik magashegységének bármelyik hegyére találó lenne), vízeséseknél(Niagara-mennydörgő víz, Iguacu-nagy víz), sivatagoknál(Szahara-szahrá=sivatag), vagy tavaknál(Balaton-blato, boloto=sekély tó, mocsár). És még kismillió példát lehetne mondani.
A másik ami állítok: A nagy folyók, folyamok nevei ritkán cserélődnek, az új népek általában átveszik az előző megjelölést. Ellentétben a településnevekkel, vagy a gyorsan változó földrajzi képződmények neveivel(pl:tavak). erre példa lehet a Dunántúl, az egykori Pannónia. Pannóniának csak a peremén maradtak fenn a római kori városnevek(Siscia-Sisak, Sirmium-Szerémség, Poetovio-Ptuj). Na de nézzük a folyók neveit: Arrabo-Rába, Danuvius-Duna, Granus-Garam(pedig ez nem is tartozott a birodalomhoz), Sala-Zala, Dravus-Dráva, Savus-Száva, Tisia-Tisza, folytassam még? szerintem nem kell. Ennek az oka pedig, hogy a hosszú folyók mentén mindig élt valaki, aki át tudta adni az új jövevényeknek az adott folyó nevét.

ebből a két állításból vontam le azt a következtetést, hogy a Dunától a Donig valaha élt emebrek egy nyelvet vagy nagyon hasonló nyelveket beszéltek. De legalábbis a folyóra és a vízre ugyanaz volt a szavuk.
Ennyi az a következtetés amit le merek vonni.

....és előzmény(ek)

soproni2009.06.09. 17:01(228.)

Csatlakozva:
2009.01.15

Hozzászólások száma: 108
Szia Milkapista!
Nem vagyok biztos abban, hogy a Duna neve valamikor is folyót jelentett. Tudom, a nyelvészek szerint Danu, Dana indoeurópai szó, jelentése folyó, lelkük legyen rajta. Abban egyet értünk, hogy egy ideig az ősnépek a folyót folyónak nevezték, ez így volt még a hunoknál is. Képzeld el, a hun „volgjagh” szó folyót jelent, majdnem úgy hangzik, mint a Volga! Igen, az orosz Volga szó a hunból származik, és folyót jelentett eredetileg, ma már az oroszok sem tudják. De a Duna nevét valószínűleg a kelták adták! Danu egy istennév náluk, Danu az istenek népének névadója. De van Damona nevű istenük is, ő a gyógyvizek istene. A római korban Danuvius volt a neve (ők is a keltáktól vették át), de csak a felső részének. Az alsó részét Isternek hívták. Hérodotosz is emlegeti az Ister folyót. Görögül Istrosz, illetve Danuviusz volt a Duna neve. Kétség kívül a Don jelentése oszét nyelven: víz, folyó, de ki hiszi azt, hogy egész Európa az oszétekhez igazodott? Spanyol nyelven meg urat jelent, ha jól tudom. Úr vagy Isten? Ez néha ugyanaz volt régebben! Ennyi erővel elnevezhették volna a sumer Istar istenről is!

 
    

 
Generálás ideje: 0.1 mp 
Naptár

Fontosabb linkek
 Eltévedt időszámítás
 Európai Idő
 Varga Csaba honlapja
 Baranta harcművészet
 Index.hu-Fórum
 Ózdi Arvisura Társaság
 hun.lap.hu
 szkita.lap.hu
 etruszk.lap.hu

Szavazás
Hogy tetszik a honlap?

Hunos!

Elmegy
Nem tetszik


Szavazás állása
26 hozzászólás

Információ
Üdvözlöm oldalamon!


Oldalt eddig 3635022 alkalommal keresték fel.

Regisztrált felhasználók száma:174
Látogatók összesen 1511 alkalommal szóltak a fórum 17 témájához és a honlap cikkeihez.

Legutóbbi 5 felhasználónk:
moroc
mocor
Judit1970
nemethlea
bezen