Visszalépés a portál Főoldalára

Főmenü
 Főoldalra
 Átértékelő nyilatkozat

 ŐSMAGYAR NYELVEK
   A szkíta nyelv
   A hun nyelv
   Etruszk titkok
   Anyanyelvünk
   Napkelet vándoraitól
   Édes Erdély
   Ararát népe
   Perelő
   Szent erdeinkben
   Ősbuda
   hodu utu rea
   Ősbuda Várvédői
   Gyöngyösbokréta
   Perkupa
   Kisbíró
   Kaleidoszkóp
 FORUM HUNGARORUM

  Keresés a honlapon
  Fotóalbumok
  Linkek, társoldalak
  TOP 10-es oldalak
  Napi olvasottság
  Honlap statisztika

Belépés
Felhasználónév:

Jelszó:

REGISZTRÁCIÓ

Keresés a honlapon


Könyvajánló
 
Tovább a megrendelő oldalára

Statisztika
Te vagy itt a(z)
3631639
látogató!
Ma  316,
ebben a hónapban
16663 látogató volt.
Jelenleg
0 regisztrált tag
és 11 vendég olvas minket.


Könyvajánló
 
Ugrás a cikk oldalára

Tárhelyszolgáltatónk
 

Unsoft.hu

Kapcsolat

Szerkesztő:
Perkupai Pető Imre


Webmester:
Szekeres Sándor  
 

Ősmagyar nyelvek

 
    

  
 

Válasz(ok)....


milkapista Vendégként2009.06.10. 13:50(246.)
Krantzhoz:

Nem ismerem a könyvét, és Krantzot sem ismerem. De ettől függetlenül is mondhatom, az, hogy minden nyelv ott alakult ki ahol ma is megtalálható ebben a formában butaság. Jó nyilván helyi sajátosságok kialakulnak amik valóban hely függők(tájszólások).
Van emellett szóló példa: a spanyol nyelv az Ibériai félszigeten alakult ki, ahogy a portugál is(hogy mikor lett a latinból spanyol és portugál azt nem tudom, de találkoztam már olyan írással, ahol az új latin nyelveket egyszerűen vulgáris latinnak mondták, vulgáris latin=beszélt latin, és a latin nyelv nem az Ibériai-félszigeten alakult ki). De rögtön itt egy ellenpélda: hoppá de spanyol és portugál Dél-Amerika lakóinak nagy részének az anyanyelve, ezekszerint a spanyol Mexikóban és Kolumbiában is kialakult? Vagy Ázsiában is spontán kialakult a Fülöp-Szigeteken?

Arra is van példa, hogy az újonnan jött(kissebségben levő) hódítók beleolvadnak az őslakókba és átveszik a nyelvüket(gótok, longobárdok, frankok, stb). De ennek az ellenkezőjére is van példa: a Britt-szigetek: http://www.mult-kor.hu/cikk.php?id=905

Hogy Magyarországon mi történhetett: az elmúlt 1000évre vetítve Krantznak igaza van(legalábbis a Kárpát-medence központi részeit illetően, azaz a mai Magyarország). Itt nem egyszerre zajlott le egy népcsoport betelepülése, hanem szinte folyamatos volt(és több féle népcsoport egyszerre), így egyszerre mindig csak kisszámú idegen nyelvű ember volt, akiket tudott asszimilálni a kultúrális és nyelvi értelmeben vett magyarság. Ahol egyszerre(vagy huzamosabb időn át), egy féle betelepülés volt(románok dél Erdélybe), ott viszont át is alakult a nyelvi, kultúrális, etnikai kép.

Nem mellesleg már Árpádék is igen kevert képet mutattak(megintcsak genetikailag): http://hvg.hu/sorkoveto/20081119_magyar_etnogenezis_genetika_honfoglalas.aspx


....és előzmény(ek)

SzekeresS2009.06.10. 06:01(241.)

Csatlakozva:
2008.09.08

Hozzászólások száma: 24
Pontosan, a két dolog teljesen független egymástól. De úgy látom eléggé tájékozott vagy te a témában. Ha csak fricskázol itt bennünket, telefirkálom a beírásaidat helytelenírási hibákkal....

Hozzászólásaidból az tűnik ki, mintha a portállal kapcsolatban problémát látnál abban, hogy itt az is terítékre kerül, ki számít magyarnak, és ki kevésbé annak.
Hát nem. Ki is röppene innen hozzászólásaival együtt. Ezt az oldal webmestereként garantálom.

Korábban leírtam egy féloldalas hozzászólást válaszként, de hibásan írtam be a humán kódot és törlődött. Mérgemben nem írtam le mégegyszer.
(Lehet hogy beépítek egy ciklus, úgy, hogy az első hibánál még ne törölje, csak a másodiknál.)

Ebben Krantz ösnyelv elméletéről írtam, amely szerint a ma beszélt nyelvek ott alakultak ki ahol ma is megtalálhatóak. Pont a magyar nyelven keresztül igazolja állítását. érdemes tanulmányozni az elméletet.
Szerintem igaza van:
pl. valahol tartós letelepüléssel él 10 ember. Betelepül még 2, és esetleg az uralkodó réteget is lecseréli (hódítás).
Ki veszi fel a másik nyelvét? A letelepült ottlakó tíz a kettőét, vagy az újak a tízét? Hát, ha nem akarnak éhen halni, akkor a kettő a tízét. Vagyis beolvadnak. Néhány praktikus szavuk megmarad, a többi elfelejtődik.
Történelmei példák: így jártak a bolgárok, a varégok, stb.

Tehát Krantz szerint, a Kárpát-medencében mindig is a ma magyarnak nevezett nyelvet beszélték. Az az állítás, hogy Árpád népének egy része türk nyelvű volt, logikus, hiszen olyan területről költöztek ide, ahol a türk nyelv volt alap nyelv.


(Módosította SzekeresS 2009.06.10. 12:21-kor)

milkapista Vendégként2009.06.09. 22:19(232.)
Üdv Szekeres S(ándor?)!

Nagyon is értem mit mondasz. De úgy látom a magyar nyelv eredete és a magyar nép(genetikai) eredete két külön dolog. Magamat csak példának írtam le. Egyetemen volt egy óra ahol mindenkinek meg kellett csinálnia a családfáját ükszülőkig(tehát 2szülő+4nagyszülő+8dédszülő+16ükszülő=30embert mindenkinek). Én csoportomban voltunk kb 20an(az már elég nagy merítés). Nagyon cifra dolgok derültek ki. A legtöbb emebrről kiderült(főleg a baranyaiakról és a tolnaiakról), hogy nagyrészt német és horvát származásúak(pedig csak 4 generációt léptünk vissza az időben!). Mondjuk volt akinek moldvai csángó volt a nagypapája és német lányt vett el egy tolnai kisfaluban(ezt csak érdekességnek írtam, mert mint mondom a lényeg, hogy nagyrészt német és horvát származású volt mindenki). De visszamehetünk 1848-ig. Van 12 vértanú aki hajlandó meghalni az országért. Hánynak az ősei lovagoltak be Árpád oldalán a Vereckei-hágón? Nem tudom de valószínűleg nem sok. Hidd el a mai magyarság genetikai állománya más mint ami volt 3000éve azoknak akiknek az akkor beszélt nyelvéből kialakult a mi nyelvünk. Szóval ha a mai magyarság genetikai állományából akarsz következtetni a régmúlt nyelvi állapotaira akkor legjobb esetben is csak torz eredményre fogsz jutni.

30 éves emberöltővel számolva 660évvel ezelőtt(azaz Kr.u. 1349-ben) maximum(de ennél valószínűleg jóval kevesebben) 4194304 ősöm élt. Ez a szám nyilván nem a valóság(ami már soha nem fog kiderülni persze), de jól szemlélteti, hogy a magyarság szükségképpen beleolvadt a környező népekbe(ahogy a környező népek is beleolvadtak az őket körül vevő népekbe). Persze ezt az egészet szigorúan csak vér szerint(vagyis genetikailag) értem. Kultúrálisan és hatottak ránk és persze a nyelvre is, csak mindenre másképp, más mértékben.

SzekeresS2009.06.09. 17:39(230.)

Csatlakozva:
2008.09.08

Hozzászólások száma: 24
Azt hiszem, te nem érted, mit is akarok mondani, vagy rosszul fejezem ki magam?

Kezdjük újra:
A mai magyar hivatalos őstörténet kimondja hogy finnugor népek vagyunk, és eközben keményen tagad minden más elméletet.
Felsorolom a szóba jöhető elméleteket: szkíta/hun, török(türk), sumer, etruszk, stb.. Szándékosan öszekeverve.
Korban be is illesztették oda, ahol logikusan szóba jöhet a nyelv kialakulása (2000-2500 évvel ezelőtt), úgy hogy a többi nyelv kapcsolata magyar nyelvvel ki lett zárva. Egyszerűen így nincs rá idő, hogy kapcsolatba kerüljön a többi lehetőséggel.
Tehát vagy finnugor, vagy szkíta/hun vagy sumer, vagy türk, vagy etruszk.
Politikai döntés szerint finnugor. Kész.

A genetika eredményei a finnugor nyelvi kapcsolatot olyan messze tette időben tőlünk, hogy nincs értelme szkíta/hun, török, etruszk. vagy sumer nyelvet keresni, mert még nincsenek. A kialakulásuk jóval később kezdődik.
Így már símán belefér az összes többi változat.

A nyelvészetnek ez ága nem azt keresi hogy egy konkrét egyénnek milyen nyelven beszéltek az ősei.
Amúgy sincs nagyon értelme, mert 1000 évvel ezelőttre visszaszámolva már az akkori fél Európa az őseid közé tartozik.
Kezdj el visszafelé számolni: két szülő, négy nagyszüló, nyolc dédszülő, 16 üknagyszülő, stb. stb. A 30 éves emberöltővel számolva 650 évvel ezelőtt 5 millió ősőd lesz.(Módosította SzekeresS 2009.06.09. 19:42-kor)

milkapista Vendégként2009.06.09. 12:35(226.)
Üdv SzekeresS!

" Ebből milyen nyelvészeti konklúziót lehet levonni? Az égvilágon semmilyet.
Basszus, azt hogy a meglevő nyelvi rokonság kialakulása legalább 4000 évvel ezelőtt jött létre.
Ennyi."

Nem! Ebből csak az következik, hogy a ma magukat magyaroknak és a ma magukat finneknek valló emberek nagy részének nincs 4000évnél fiatalabb közös őse. De ennek mégegyszer mondom semmi köze ahhoz, hogy ma ki milyen nyelven beszél.
Én magyarul beszélek, magyar az anyanyelvem, magyarnak vallom magam. Ebből kiderül, hogy milyen nyelveken beszéltek az őseim(a vér szerinti őseim) x évvel ezelőtt? NEM! Jó következtetni lehet arra, hogy nem túl nagy számban vallhatták magukat az őseim mondjuk 1000éve bantunak, de hogy pontosan milyen nyelven beszéltek, az már az életben ki nem derül. Amit tudok, hogy voltak német, horvát, osztrák, svájci őseim(abba, hogy mondjuk a magát 200éve osztráknak valló egyik ősöm, ősei közül hány származott germán törzsből, mondjuk a népvándorlás idején, már végképp értelmetlen lenne belemenni, az a sci-fi kategóriája lenne), és persze olyan is aki már az 1200as években is magyarnak vallotta magát(eddig van meg a nagymamám ágán a családfa), de ennél messzebb nem látok. Arra, hogy kiderüljön 4000éve milyen nyelven beszéltek az őseim(mégegyszer mondom a vérszerinti őseim, akiknek a genetikai állományomat köszönhetem) nincs esély. Szomorú, de ez van.
Szóval maradok magyar, annak ellenére, hogy lehet, ha megkérdezhetném az 1500éve élt összes ősömet, hogy milyen nyelven beszélt és minek vallotta magát, kiderülne egy se volt magyar(de lehet, hogy mondjuk 20 vallotta magát magyarnak 1500éve, ezt egyszerűen nem tudhatom).

Röviden ezért nem lehet a genetika eredményeiből nyelvészeti konklúziót levonni, és fordítva.

SzekeresS2009.06.07. 21:50(222.)

Csatlakozva:
2008.09.08

Hozzászólások száma: 24
Ebből milyen nyelvészeti konklúziót lehet levonni? Az égvilágon semmilyet.
Basszus, azt hogy a meglevő nyelvi rokonság kialakulása legalább 4000 évvel ezelőtt jött létre.
Ennyi. A időbeli helyét teszi távolabbra. A jelenlegi finnugor nyelvészet álláspontja szerint 2000-2500 évvel ezelőtt volt.

Óperencia, üveghegy, egykutya, mesevilág....

A genetikai kutatások eredményei megtalálhatóak a neten, magyarul és angolul is. Ez alapján a finnek újra írták a történelemkönyveiket, mivel 6000 éve ott laknak, ahol most.


(Módosította SzekeresS 2009.06.07. 23:58-kor)

milkapista Vendégként2009.06.07. 18:52(221.)
Üdv!

Nem az óperenciád említetted, hanem az üveghegyet

Pápua Új-Guineával pedig azt a kijeltésedet próbáltam cáfolni, hogy a kis területen(relatív kis területen) élő kevés ember nem beszélhet sok nyelven.

Ha a finnekben van valami ami a mai magyarokban nincs, és ami bizonyítottan nem régebbi változás 4000 évnél(abba nem megyek bele, hogy igaz-e, inkább elfogadom amit mondasz), az azt bizonyítja, hogy a mai magyaroknak és a mai finneknek nincs 4000évnél fiatalabb közös ősük. Ebből milyen nyelvészeti konklúziót lehet levonni? Az égvilágon semmilyet.
Ha megvizsgálnánk George w. Bush és Barack Obama genetikai állományát találnánk eltérést szép számmal, pedig ugyanazt a nyelvet beszélik ugyanabban az időben.

Továbbra is azt mondom, hogy genetika a segítségével nem kapunk választ nyelvészeti kérdésre, és ez igaz fordítva is.

SzekeresS2009.06.07. 15:51(220.)

Csatlakozva:
2008.09.08

Hozzászólások száma: 24
Üdv!

Az óperenciát csak zárójelben említettem, és csak igen-igen feltételesen.

Pápua Új-Guineai nyelvek: el is vannak/voltak egymástól szigetelve rendesen. Gyakran évekig, évtizedekig nem találkoztak a szomszédos törzsekkel. Akkor is összeverekedtek, harcoltak egymással. A második harmadik törzsi határ eléréséről nem is beszélve. Így nem csoda hogy ilyen sok nyelv jött létre.

Idézet: A genetikának pedig nem sok köze van a nyelvészethez. Szóval a genetika segítségével nyelvészeti problémákat nem lehet megoldani.

Erre térjünk vissza egy kicsit: Természetesen nem oldja meg. De.

A finnugor nyelvrokonság tény. Nem is kell írásos bizonyíték, hiszen az összehasonlító nyelvészet, fogadjuk el, bizonyítja ezt (higgyétek el jól jön ez, nagyon-nagyon jól jön ez). Valahol, valamikor egymás mellett kellett élnünk, ráadásul nem úgy, elszigetelve, mint a pápua törzsek, hanem élénk együttéléssel, cserekapcsolattal.
Itt jön be a genetika. A finnek és az ugorok genetikai állományában van egy jelző (a TAT), ami lényegében teljesen hiányzik a mai magyar lakosságból.
Ez a jelző kb. 4000 évvel ezelőtt jött létre (a genetikusok szerint). Tehát az elválásunk az ugor népektől legalább négyezer évvel korábban történt, de valószínüleg jóval több lesz mint 4 ezer, mert akkor ez a jelző kicsit magasabb arányban lenne jelen, mint most. Legalább 6 ezerre tehető.

Tehát az egész finnugor nyelvészeti elméletet 6000 évvel ezelőttre kell visszatenni.
... és az kezdjen vele valamit ott, aki akar.
... és ha tud, az akkori régészeti/nyelvészeti leleteket szemügyre véve....

Ezek matematikai/logikai alapokra épült állítások.


(Módosította SzekeresS 2009.06.07. 20:42-kor)

milkapista Vendégként2009.06.07. 11:37(218.)
Üdv!

Valóban teljesen máshogy nézett ki a táj 8000 éve. Ha valakit érdekel, itt egy jó cikk:http://www.eletestudomany.hu/content/aktualis_20081010_jegkorszak_5____viragporszembol_vegetaciotortenet

Amúgy Európa nem jött ki a jégkorszakból 8000éve. Még mindig abban élünk, csak annak egy interglaciális szakaszában.

Azt kétlem, hogy az üveghegy az eljegesedés időszakából fennmaradt kifejezés lenne. Itt van rá egy másik magyarázat: "Az Enns folyó felső szakaszának német neve Ober-Enns, innen származik az Óperencia szavunk. Itt volt az egykori magyar gyepű határa a 900-as években. És itt vannak az üveghegyek is, csak ma Alpoknak nevezik őket."

Nem vagyok nyelvész de a kis terület=kevés nyelv szerintem téves. Nézzétek meg hány nyelv létezik Pápua Új-Guineában: http://hu.wikipedia.org/wiki/P%C3%A1pua_%C3%9Aj-Guinea

Én nem vitatom, hogy kevés információval rendelkezik a tudomány a több ezer évvel ezelőtti nyelvi állapotokról. Ilyen körülmények között szerintem biztosan állítani valamit(ahogy ti teszitek) nem nagyon lehet. Akik a tudományt művelik remélem vannak annyira józanok, hogy csak addig mennek el amíg nagy valószínűséggel ellehet. Én úgy tudom, hogy a hun és az etruszk nyelvet nem ismerjük, ahogy a sumért sem. Így ha valaki azt mondja, hogy ezeknek a nyelveknek a magyar a rokona annak nem lehet bebizonyítani, hogy nem, hisz nem ismerjük ezeket a nyelveket. De mondom nem vagyok se nyelvész se történész, szóval lehet tévedek, de a hozzám eljutott információk alapján ez a lehető leglogikusabb következtetés amire juthattam.

A genetikának pedig nem sok köze van a nyelvészethez. Szóval a genetika segítségével nyelvészeti problémákat nem lehet megoldani.SzekeresS2009.06.06. 17:38(217.)

Csatlakozva:
2008.09.08

Hozzászólások száma: 24
Hali!
Egyetértek.
Eurázsia lakható/élhető részei 8 ezer évvel ezelőtt természetesen közel sem úgy néztek ki, mint amit ma látunk.
Milkapista biztos többet tud erről mondani.
Európa épp kijövőben van a jégkorszakból.
Szahara területén fürdőző emberek rajzoltak a barlangok falára. (Almássy).
Minden délebbre van. Az élhető területek jóval keskenyebb sávra húzódtak össze.
Ott ahol ma finnek élnek vastag, terméketlen jégmezők voltak.
(A mesebeli üveghegyünk a vastag jéggel borított hegyek lehettek)
A finnek és ugorok ősei jóval lentebb élhettek, mondjuk a mai Lengyelország északi részén, közel a Kárpát-medencéhez.
Már meg is van az a terület, ahol együtt éltünk, itt, Kelet-Európában, a Kárpát-medence területén. Mivel az akkori emberiség lélekszáma jóval kisebb lehetett, és kisebb területre is korlátozódott a jég miatt az életterük, jóval kevesebb nyelv is létezett. Ezek voltak az egykori ősnyelvek.

A finnugor elmélettel az egyik legnagyobb baj hogy nincs a helyén, mármint időben.
Vissza kell tenni 8000 évvel ezelőttre, és mükszik.
Utána jön sumér kor 4 ezer évvel ezelőtt.
Belefér az etruszk is 3000 évvel ezelőtt.
Majd jön a szkíta/hun kor 2000-2500 évvel ezelőtt.
Majd a magyar 1000 évvel ezelőtt.

Ezek korban egymás utáni nyelvi állapotok, méghozzá jó nagy távolsággal.
A sok 'süket' meg egymás mellé teszi őket, és le akarják söpörni, győzni a másikat.

Nem kellene kötelezővé tenni a nyelvészek számára a matekot???


(Módosította SzekeresS 2009.06.06. 21:43-kor)

soproni2009.06.06. 13:20(216.)

Csatlakozva:
2009.01.15

Hozzászólások száma: 108
Kedves Szekeres Sándor!
Annyit tennék hozzá a finnugor kérdéshez, hogy a magyar- finn nyelvazonosságot csak a nyelvtani hasonlóságok bizonyítják, azonos szó nincs, csak néhány hasonló. Egy-két azonos eredetű ősszó a közös, mint például a vér finnül: veri, a fa: puu. Vannak olyan „finn” szavak, amelyek egyértelműen a szkíta-hun nyelvből valók, mint például a kala: jelentése hal, de ez a sumerből ered, ahogy a finn maa jelentése is, mely földet jelent, miként a száj is sumer eredetű, finnül: suu. Bizonyítéknak ez nagyon kevés, én nem vagyok biztos abban sem, hogy a magyarság és a finnek bármikor is kapcsolatban voltak egymással 6-8 ezer évvel ezelőtt. A magyar őshaza jóval keletebbre és délebbre volt annál, semhogy kapcsolatuk lehetett volna a finnekkel. A két nép hagyományai, népművészete, népdalai, népmeséi pedig semmi azonosságot nem mutatnak. Nagy Sándor hódításai után évszázadokig beszélt az egész kelet görögül, Perzsiától Egyiptomig és Judeában is görögül beszéltek, de sorolhatnánk a többi országot is a térségben. Ebből semmilyen genetikai vagy nyelvrokonság nem következik. Mint ahogy a rómaiak idejében egész Európa latinul beszélt, anélkül, hogy rokonok lettek volna! Valamikor a hun nyelv is ismert volt egész Európában és Ázsia jó részén. Hogy gondolhatja bárki is, hogy úgy tűnjön el a hun nyelv, hogy abból egyetlen szó sem marad meg! Sok nép cserélt nyelvet Cirill és Metod nyomán, mert szláv népek nem voltak csak a hunok utódnépei. Természetesen ezek egy része nem volt hun, ezért könnyen cseréltek nyelvet és szívet. A hunok alattvalói voltak, hamar megszabadultak a hun nyelvtől. De mindent nem tudtak kitörölni a buzgón térítő papok sem, hiába „festettek” át mindent. Kezd lepattogni a festék és előjön az eredeti! Biztos, hogy 6-8 ezer évvel ezelőtt a protosumer nyelv megvolt. Számomra a kérdés az, hogy milyen kapcsolata volt a magyar nyelvnek a sumerral. Abból fejlődött ki, vagy egy közös ősnyelvből vált ki mindkettő, a sumer kihalt, a magyar pedig a szkíta- hun nyelv folytatása lett. Természetesen úgy gondolom, hogy a hun nyelvnek számos változata lehetett, ezeket nevezhetjük tájszólásoknak, a mai magyar nyelv kialakulásában részt vettek a hunok, avarok, kunok, jászok, akik mind a hun fajhoz tartoztak.

 
    

 
Generálás ideje: 0.14 mp 
Naptár

Fontosabb linkek
 Eltévedt időszámítás
 Európai Idő
 Varga Csaba honlapja
 Baranta harcművészet
 Index.hu-Fórum
 Ózdi Arvisura Társaság
 hun.lap.hu
 szkita.lap.hu
 etruszk.lap.hu

Szavazás
Hogy tetszik a honlap?

Hunos!

Elmegy
Nem tetszik


Szavazás állása
26 hozzászólás

Információ
Üdvözlöm oldalamon!


Oldalt eddig 3631639 alkalommal keresték fel.

Regisztrált felhasználók száma:174
Látogatók összesen 1511 alkalommal szóltak a fórum 17 témájához és a honlap cikkeihez.

Legutóbbi 5 felhasználónk:
moroc
mocor
Judit1970
nemethlea
bezen