Visszalépés a portál Főoldalára

Főmenü
 Főoldalra
 Átértékelő nyilatkozat

 ŐSMAGYAR NYELVEK
   A szkíta nyelv
   A hun nyelv
   Etruszk titkok
   Anyanyelvünk
   Napkelet vándoraitól
   Édes Erdély
   Ararát népe
   Perelő
   Szent erdeinkben
   Ősbuda
   hodu utu rea
   Ősbuda Várvédői
   Gyöngyösbokréta
   Perkupa
   Kisbíró
   Kaleidoszkóp
 FORUM HUNGARORUM

  Keresés a honlapon
  Fotóalbumok
  Linkek, társoldalak
  TOP 10-es oldalak
  Napi olvasottság
  Honlap statisztika

Belépés
Felhasználónév:

Jelszó:

REGISZTRÁCIÓ

Keresés a honlapon


Könyvajánló
 
Tovább a megrendelő oldalára

Statisztika
Te vagy itt a(z)
3634980
látogató!
Ma  301,
ebben a hónapban
20004 látogató volt.
Jelenleg
0 regisztrált tag
és 17 vendég olvas minket.


Könyvajánló
 
Ugrás a cikk oldalára

Tárhelyszolgáltatónk
 

Unsoft.hu

Kapcsolat

Szerkesztő:
Perkupai Pető Imre


Webmester:
Szekeres Sándor  
 

Ősmagyar nyelvek

 
    

  
 

Válasz(ok)....


soproni2009.06.23. 13:16(281.)

Csatlakozva:
2009.01.15

Hozzászólások száma: 108
Kedves Kréta!
Köszönöm, hogy kijavítottál, magam is úgy gondolom, a minoszi is magyar! Ha megnézed előző hozzászólásomat, a vége felé úgy is írtam: minoszi „magyar”. Úgy gondoltam, egy ide tévedt olvasó talán nehezebben érti, miről van szó, másrészt nekem a problémám csak azzal van, hogy nem tudom, mióta nevezhetjük ezt a népet magyarnak. Ezért tettem a minoszi magyarnál a magyart idézőjelbe. Jó lenne tudni, hogy a ma magát magyarnak valló és nevező nép neve mi volt 4000 évvel ezelőtt, hogyan nevezték ők magukat. Ha nem „magyarnak”, akkor az ükunokáról neveztük el az üknagypapát! Példáid alapján az az érdekes, hogy a minoszi magyar néha talán „tisztább”, mint a közbenső szkíta vagy hun. Nyilván sok nép volt a nyelv hordozója, útközben változott. A minoszi magyar és a Kárpát-medencei magyar azért áll nagyon közel egymáshoz meglátásom szerint, mivel mindkettő „helyben maradt”, míg a szkíták, hunok vándoroltak, vegyültek másokkal! Árpád hunjai magyarokat találtak itt! Baráth Tibor közöl könyve okmánytárában egy márványból készült „Makar” istenség szobrot a Ciklád szigetekről. Jó lenne végre erről többet tudni, volt-e ilyen isten, hol vannak korabeli dokumentumok erről, van -e köze a magyarokhoz? Többen hivatkoznak rá, lexikonokban, interneten hiába keresem. Vajon ő egy tudatosan elhallgatott „magyar” isten, vagy mi az igazság?

....és előzmény(ek)

kréta Vendégként2009.06.23. 06:23(279.)
Kedves Soproni, mivel új fogalmakkal ismerkedünk, sok múlik rajtunk, hogy azok milyen formában fognak elterjedni, ezért - utólagos engedelmeddel – kijavítalak.

Nem a mínosziak, hanem a magyarok 4000 éves írásbeliségéről van szó: krétai kép- és vonalas írás legrégibb emlékei úgy ie. 2000 tájáról valók. Onnan a mai napig, kb. 4000 éve folyamatosan ismerjük és használjuk az írás valamilyen formáját. Ez az írásbeliség legalább 600 évvel hosszabb a görögök mintegy 3400 írásbeliségénél.

Nem találtam sem minoszi, sem minoszi “magyar” nyelvet, csak (minoszi) magyart. Nem látok semmi különbséget a minoszi, vagy ciprusi (amathuszi) magyar és a mai magyar nyelv között.

Hadd mutassam be a példádon amit mondani akarok: a SI-RU-TE-JA szó négy írásjellel lett leírva, melyeknek nevei sorban SI, RU, TE, JA és hangértékeik ugyanebben a sorrendben S/SZ, R, T és J. Az utolsó jelet lehet a –ja/-je birtokos rag jeleként is kezelni.

A jeleket összeolvasva, az S/SZ_R_T_J_ szó-vázat kapjuk, melynek lehet több olvasata is, de a szövegkörnyezetben kettőnek van értelme és nem egyértelmű, hogy az iró melyikre gondolt, esetleg mindkettőre. Egy azonban biztos: a SiRaTóJa és/vagy SZeReTőJe szavak magyar szavak, a minoszi jelző legföljebb azt jelenti, hogy a minoszi nyelvemlékeinkben előforduló szó!

Szóval beszéljünk magyarról, minoszi, ciprusi, lemnoszi stb. jelzőkkel.


soproni2009.06.22. 08:21(275.)

Csatlakozva:
2009.01.15

Hozzászólások száma: 108
Kedves Dengisz!
Most, hogy olvasható honlapunkon Mellár Mihálytól a Lineáris A írás megfejtése és betekintést nyerhetünk a minoszi nyelv 4000 éves írásbeliségébe, mindjárt az elején megakadt a szemem az általa közölt: SI-RU-TE-JA = SIRATÓJA, SZERETŐJE szón. Mivel a minoszi nyelv „magyarul” olvasható és visszatérve az általunk nemrég tárgyalt „szirüni/szirén” szavakhoz, azt hiszem, át kell fogalmazni a megállapításunkat! A minoszi kultúra 4000 éve „megelőzi”a hunokat és a szkítákat. Az első feljegyzések a szkítákról II. Sarrukin (kr.e. 721-705) vagy más néven Szargon idejéből valók, nyilván más név alatt voltak előtte. A szkíta-hun és a minoszi nyelv hasonló, de a minoszi volt előbb, így a nyelv változásait, fejlődését lehet követni néhány lépésben. Annyiban kell módosítani, hogy a szirén valóban nem „görög” szó, de nem is a hun nyelvből lett, hanem az annál régebbi minoszi „magyar” nyelvből, mint ahogy a hun is, ha hiszünk a Kárpát-medencei kirajzásban. A hun nyelv bizonyára rengeteg szót tartalmaz a minoszi nyelvből! Érdekes lenne egy összehasonlító szótár a minoszi, a hun és a magyar nyelv hasonlóságáról.

 
    

 
Generálás ideje: 0.1 mp 
Naptár

Fontosabb linkek
 Eltévedt időszámítás
 Európai Idő
 Varga Csaba honlapja
 Baranta harcművészet
 Index.hu-Fórum
 Ózdi Arvisura Társaság
 hun.lap.hu
 szkita.lap.hu
 etruszk.lap.hu

Szavazás
Hogy tetszik a honlap?

Hunos!

Elmegy
Nem tetszik


Szavazás állása
26 hozzászólás

Információ
Üdvözlöm oldalamon!


Oldalt eddig 3634980 alkalommal keresték fel.

Regisztrált felhasználók száma:174
Látogatók összesen 1511 alkalommal szóltak a fórum 17 témájához és a honlap cikkeihez.

Legutóbbi 5 felhasználónk:
moroc
mocor
Judit1970
nemethlea
bezen