Visszalépés a portál Főoldalára

Főmenü
 Főoldalra
 Átértékelő nyilatkozat

 ŐSMAGYAR NYELVEK
   A szkíta nyelv
   A hun nyelv
   Etruszk titkok
   Anyanyelvünk
   Napkelet vándoraitól
   Édes Erdély
   Ararát népe
   Perelő
   Szent erdeinkben
   Ősbuda
   hodu utu rea
   Ősbuda Várvédői
   Gyöngyösbokréta
   Perkupa
   Kisbíró
   Kaleidoszkóp
 FORUM HUNGARORUM

  Keresés a honlapon
  Fotóalbumok
  Linkek, társoldalak
  TOP 10-es oldalak
  Napi olvasottság
  Honlap statisztika

Belépés
Felhasználónév:

Jelszó:

REGISZTRÁCIÓ

Keresés a honlapon


Könyvajánló
 
Tovább a megrendelő oldalára

Statisztika
Te vagy itt a(z)
3632255
látogató!
Ma  932,
ebben a hónapban
17279 látogató volt.
Jelenleg
5 regisztrált tag
és 16 vendég olvas minket.


Könyvajánló
 
Ugrás a cikk oldalára

Tárhelyszolgáltatónk
 

Unsoft.hu

Kapcsolat

Szerkesztő:
Perkupai Pető Imre


Webmester:
Szekeres Sándor  
 

Ősmagyar nyelvek

 
    

  
 

Válasz(ok)....


dengisz2009.06.23. 17:13(283.)

Csatlakozva:
2008.08.21

Hozzászólások száma: 101
Kedves Kréta!
Én csak abból tudok kiindulni, amire az eddigi ténykedésem alapján választ kaptam. Ez korántsem teljes, látod a Te dolgaidhoz nem nagyon szólok hozzá, mert még nem vizsgáltam a Lineáris A-t. Van nekem egy írott kövem, amin található egy ábra, ki tudja milyen korból származik. Az ábra igen hasonlít a Lineáris B egyik jeléhez. Csak egy a bökkenő. Van két kicsi plusz vonás is rajta, ami miatt hajlok arra, hogy mégiscsak ótörök jelek összekombinálása. Nehéz ügy. És akkor még nem is beszéltem a fölső jelről, amely több abc-ben is előfordul. Talán egyszer megnézhetnéd, hátha találkoztál már hasonlóval.
Azt nehezen tudom elképzelni, hogy abban az időben a magyar ebben a formában jelen volt, ámbár lehetett egy olyan nemzetség, amely ezt a nyelvet így megtartotta. Erről nem tudok nyilatkozni, mert nem találtam még olyan írásemléket, amely ezt bizonyítaná. Te igen, a Lineáris A-t. Én kétfélét találtam. Az egyik a szkíta-hun, de ezt én csak hunnak nevezem, az egyszerűség kedvéért. A szkíta szó, askata formában szövetséget jelent. Több nemzetség szövetsége, egyszóval szkíták. (szövetségesek) Ezért inkább nevezem hunnak. A hun nyelvcsaládba több hasonló, közös eredetű hun nyelv tartozott. Ezt így gondolom. Van még egy másik nyelv, ami nagy meglepetést fog okozni, ha a végére jutok egy vizsgálatnak, de addig nem akarok róla beszélni, amíg nem biztos. Ehhez kell nekem legalább még egy pár hónap, feltéve, ha tudok rá elég időt szakítani. Ez a másik nyelv sem biztos, hogy egy teljesen más nyelv, mert megeshet, hogy be tudom sorolni a hun nyelvcsaládba. Elég nagy még a káosz ezen a területen, de azért vagyunk, hogy válaszokat találjunk. Szóval nekem nem elég látni a szavakat, szótagokat, hanem tudnom kell tételesen, melyik jel milyen hangértékű volt, és miért az, ami. Én már itt megakadok a Lineáris A dolgában. Meg az az igazság, hogy ennyi felé nem lehet szétfolyni, elég nekem most a hun nyelv. Ha megnézed a hun szószedetet, azt látod, hogy a szavak többsége olyan, mintha ez egy régies formájú magyar nyelv lenne. De ez így is van, mert ez az. A számunkra ismeretlen szavak jelenléte azt veti fel, hogy több hun –féle nyelv volt a szövetségben. Nehéz a nyelv dolgában állást foglalni. Érdeklődéssel figyelem a krétai dolgot, de mivel lehetne bizonyítani az igazad? Én már csak ilyen vagyok. Például meg szeretném érteni, hogy miért Ri a hangértéke a RI jelének, és melyik az. Mert a RI-SU-MA akár hun szó is lehetne. (Esetleg rizsföld. Risu, úgy hangzik, mint a rizs.) De ha ténylegesen hunt nézünk, akkor rási=rés, lyuk, / risa=koszorú, haj. A maa szócska pedig földet jelent a hunban, de jelent a ma ugyanazt is, mint jelenleg a nyelvünkben, tehát ma. Ott van például a PU-VINa szó. A hunban fövi, foevi, fuvin alakban fordul elő, fű, esetleg föveny jelentéssel. Az volna az ötletem, hogy meg kellene vizsgálni azt is, esetleg nem lehet-e a hun szavakkal behelyettesíteni.

....és előzmény(ek)

kréta Vendégként2009.06.23. 06:24(280.)
Mondd, kedves Dengisz, miért kell mindenáron a magyart valamelyik másik nép leszármazottjának tekinteni? Van erre valamilyen magyarázatod? Ez a magyar jellemző tulajdonsága, ami úgy látszik a szkítára nem vonatkozik, mert azt nem származtatod sehonnan, ha jól értelek. Lehet-e a (minoszi) magyar éppen szkíta nyelvemlék és mi most és itt szittyául beszélünk anélkül, hogy ennek tudatában lennénk?


dengisz2009.06.22. 17:51(276.)

Csatlakozva:
2008.08.21

Hozzászólások száma: 101
Igen, érdekes lenne összehasonlítani. És hogy a mínoszi régebbi lenne, mint a szkíta-hun? Én azt csak úgy tudom elképzelni, hogy a mínoszi a szkíta-hun őskori előzményéből ered. Véleményem szerint a szkíta-hun minimum 17000 éve létezik, és formálódik. De nincs kizárva, hogy még ennél is sokkal, de sokkal régebbi.

soproni2009.06.22. 08:21(275.)

Csatlakozva:
2009.01.15

Hozzászólások száma: 108
Kedves Dengisz!
Most, hogy olvasható honlapunkon Mellár Mihálytól a Lineáris A írás megfejtése és betekintést nyerhetünk a minoszi nyelv 4000 éves írásbeliségébe, mindjárt az elején megakadt a szemem az általa közölt: SI-RU-TE-JA = SIRATÓJA, SZERETŐJE szón. Mivel a minoszi nyelv „magyarul” olvasható és visszatérve az általunk nemrég tárgyalt „szirüni/szirén” szavakhoz, azt hiszem, át kell fogalmazni a megállapításunkat! A minoszi kultúra 4000 éve „megelőzi”a hunokat és a szkítákat. Az első feljegyzések a szkítákról II. Sarrukin (kr.e. 721-705) vagy más néven Szargon idejéből valók, nyilván más név alatt voltak előtte. A szkíta-hun és a minoszi nyelv hasonló, de a minoszi volt előbb, így a nyelv változásait, fejlődését lehet követni néhány lépésben. Annyiban kell módosítani, hogy a szirén valóban nem „görög” szó, de nem is a hun nyelvből lett, hanem az annál régebbi minoszi „magyar” nyelvből, mint ahogy a hun is, ha hiszünk a Kárpát-medencei kirajzásban. A hun nyelv bizonyára rengeteg szót tartalmaz a minoszi nyelvből! Érdekes lenne egy összehasonlító szótár a minoszi, a hun és a magyar nyelv hasonlóságáról.

 
    

 
Generálás ideje: 0.24 mp 
Naptár

Fontosabb linkek
 Eltévedt időszámítás
 Európai Idő
 Varga Csaba honlapja
 Baranta harcművészet
 Index.hu-Fórum
 Ózdi Arvisura Társaság
 hun.lap.hu
 szkita.lap.hu
 etruszk.lap.hu

Szavazás
Hogy tetszik a honlap?

Hunos!

Elmegy
Nem tetszik


Szavazás állása
26 hozzászólás

Információ
Üdvözlöm oldalamon!


Oldalt eddig 3632255 alkalommal keresték fel.

Regisztrált felhasználók száma:174
Látogatók összesen 1511 alkalommal szóltak a fórum 17 témájához és a honlap cikkeihez.

Legutóbbi 5 felhasználónk:
moroc
mocor
Judit1970
nemethlea
bezen