Visszalépés a portál Főoldalára

Főmenü
 Főoldalra
 Átértékelő nyilatkozat

 ŐSMAGYAR NYELVEK
   A szkíta nyelv
   A hun nyelv
   Etruszk titkok
   Anyanyelvünk
   Napkelet vándoraitól
   Édes Erdély
   Ararát népe
   Perelő
   Szent erdeinkben
   Ősbuda
   hodu utu rea
   Ősbuda Várvédői
   Gyöngyösbokréta
   Perkupa
   Kisbíró
   Kaleidoszkóp
 FORUM HUNGARORUM

  Keresés a honlapon
  Fotóalbumok
  Linkek, társoldalak
  TOP 10-es oldalak
  Napi olvasottság
  Honlap statisztika

Belépés
Felhasználónév:

Jelszó:

REGISZTRÁCIÓ

Keresés a honlapon


Könyvajánló
 
Tovább a megrendelő oldalára

Statisztika
Te vagy itt a(z)
3634989
látogató!
Ma  310,
ebben a hónapban
20013 látogató volt.
Jelenleg
0 regisztrált tag
és 18 vendég olvas minket.


Könyvajánló
 
Ugrás a cikk oldalára

Tárhelyszolgáltatónk
 

Unsoft.hu

Kapcsolat

Szerkesztő:
Perkupai Pető Imre


Webmester:
Szekeres Sándor  
 

Ősmagyar nyelvek

 
    

  
 

Válasz(ok)....


kréta Vendégként2009.06.29. 23:52(296.)
Kedves Dengisz es Soproni, valójában mindegy, hogy miből indulsz ki, a TeR, TéR, TúR, stb. gyökökre épülő szócsalád egy egész tudományos TáRházat alkot, mely nyelvészeinknek “hála” ZáRva marad a diákok előtt, noha mindegyik buksijában ott szunnyad évezredek összegyüjtött tapasztalata.
Az indo-európai nyelvészek, példának okáért, megállapítják, hogy a TúRó görög szó. Pont. Miért éppen ezzel a szóval illették a görögök ezt a TeJ-TeRméket? Ez a kérdés fel sem merül. Csak úgy felbüffent Kosztának egy szó tejivás közben, oszt aszonygya, hy (bocs, Soproni, de Koszta görögül hűgetett!) ez jó hangzik, csinálok hozzá egy tejterméket! És lőn túró. De nem lőn világosság, ugyanis:
A TúRó úgy készül, hogy a SaJ-TáRban < TeJ-TáRban (*34-TI-RI = ZS/S_T_R_) megaludt TeJből (TI-*301 = T_L/J_), TaRhóból a TúRó-nyű > TáRos-nyű (fésű tárolóval) = TaRisznya (TA-RI-NA = T_R_N/NY_) kinyűvi a tejnél TaRtósabb túrót és TáRolja. Ha nincs tarisznya egy TöRt és TiLózott kenderből szőtt TeRítő (TE-RO-TE = T_R_T_) vagy TöRölköző is megteszi, a lényeg, hogy ezeken a TüLLhöz hasonló, ritkára szőtt anyagokon fennakadjon a túró, mint a nyúl a TűR/TőRön (TA-I- *123 = TŰR). Az anyagot keretre erősítve SZűRőt (SE-RO = SZ_R_) kapunk, segítségével készül a SZéRdék (szüredék), SZiR (így hívják a szlávok a túrót). Őseink a TúRót TöRlítették, SZeRítették, TeRemtették TeJelő (TE-JA-RE = T_J_L_) állatok TaRhójából. A túró az első technológiai TeRmékek egyike.
Valójában itt két teljesen különböző alapanyagú termelési folyamatot „írtunk” le: a túró készítését tejből és a csatlakozó, a folyamatot léíró műszavak gyártását gyökszavakból. A szóképzés tükrözi a természeti, technológiai folyamatot: hasonlót hasonlóval. Ez a csodálatos emlékezeterősítő (mnemonic) módszer nélkül, légből kapott szavakkal, nagyon nehéz, ha nem lehetetlen, lett volna útjára indítani egy összetett termelési folyamatot. Sőt, van itt egy harmadik azonos alakú (izomorf) folyamat: a gondolkodás jelképei nagyjából a gyököknek felelnek meg, tehát a megértés folyamata is megközelíteleg jól leírható ezekkel a gyökökkel. A túró készítése, a termelés leírása és végiggondolása azonos alakú (izomorf) folyamatok, ez az izomorfia nélkül nem értenénk meg a folyamatokat: a megértés az azonos alakúság felismerése.
Ha nagytudású akadémikusaink valamelyike beleolvasna a fentiekbe, elképedve állapítaná meg, hogy mennyire nélkülözöm az alapvető nyelvi és néprajzi ismereteket: egy barbár nép szedett-vett nyelvében ilyen tudást feltételezni csak egy summer-magyarológus, félművelt, félnótás stb. tud, a magas Akadémiától az ilyen gondolatokat állandó tömjénezéssel távol tartják.
Csak egy páran küzdünk, ezért én inkább Thermopylere mint jelképre kérdeznék rá: a szoros melyik oldalán van a veszélyesebb ellenség?
Csatlakozva SzekeresShez: ha ez a két szó tótul esett volna, ma a címerükben a dupla kereszt helyett dupla marha lenne.
kréta

....és előzmény(ek)

soproni2009.06.29. 06:25(294.)

Csatlakozva:
2009.01.15

Hozzászólások száma: 108

Kedves Dengisz!
Nagyon szerény vagy, mikor szinte eldugva „mindenpéle” szó közé tetted azt a szót ,amivel kezdeni kellett volna! Igen, látni kell mindenkinek, hogy szlávnak tartott szavaink eredetiben megtalálhatók a hun nyelvben. A Szokolya, szokol szavak sólymot jelentenek a szláv nyelvekben, de a hun: suchü hülie, a szent ölyv az a hun szó, ami átment a szláv nyelvekbe! Gratulálok a megfejtéshez! Ami a kérdésedet illeti, a sólyom is nagyon régi szavunk, Josephus Flavius írta és erre Zajti Ferenc is hivatkozott (akit méltatlanul háttérbe szorítottak), hogy Jeruzsálemet a hykszoszok alapították, miután elhagyták Egyiptomot. A neve Solima vagy Solyma formában maradt fenn, ez lett kiegészítve és lett Hierosolyma! Vita van arról, hogy kik voltak a hykszoszok, biztos, hogy LOVAS nomád nép volt, a japánok szerint a Kárpát-medencéből indultak! Jeruzsálem neve nem az eredeti név! A salam, salem sémi szó, úgy tudom, hogy békét jelent, a szalámihoz semmi köze. Turul eredetét nem tudom, sok variáció ismeretes. Badinyi is ír róla, ha jól emlékszem, a sumer nyelvből eredezteti, ahol: tur=kicsi, kisebbik, ul pedig ölyv. A turul szót együtt kéne vizsgálni a turán szóval, mindkettőben szerepel a „tur”. A tyr szóval az a bajom, hogy nem szeretem az „y”-os szavakat, milyen betűt takar? A magyar nyelvben nem is tartozik a magánhangzók közé. Idegen nyelvekben lehet „ü” vagy „i”, az angolok meg úgy mondják, ahogy akarják. Szóval tegyünk oda egy „tisztességes” magánhangzót, és nézzük meg! Lehet: Tir, Ter, Tér, esetleg Tör vagy Tür, de melyik az igazi? Nekem a ter, tér a legszimpatikusabb, ez egy ősgyök lehet, nagyon sok szó lett belőle. A ter, terület és a tér fogalma nagyon sok mindent jelenthetett akkor, mikor még jóval kevesebb szót használtak a beszédhez. A terület jelentette az élettért épp úgy, mint a terjeszkedést, valaminek a területe a törzse is volt! (Gondolj egy fára). A „termin” a területen „termett”, aztán csináltak egy termet (raktárat), és ott tárolták, amit termeltek! A törzs is „termék”, szaporulat! Mivel a T/D váltás gyakori, nem lepődnék meg, ha a DERék szavunk is innen eredne. Szerintem Thermopülét hagyjuk meg a görögöknek, de szívesen olvasnám erről Kréta véleményét is!


dengisz2009.06.28. 08:09(291.)

Csatlakozva:
2008.08.21

Hozzászólások száma: 101
Gondolkodásra késztető szavak:
TYR= törzs
TYRos-i kézirattár
THERMOPÜLE /forró kapu/
termin= termény
péle= fél, fele
(S mi van, ha a szoroson átvonuló gabonaszállító karavánokat vámolták meg ott a termés felével?)
SZOKOLYA= suchü hülie= suchüli (szent ölyv)
TURUL= TUR,vagy TURU ULLU ULLU= (hülie= ölyv)
De miből ered a sólyom, a solima, salam?

 
    

 
Generálás ideje: 0.09 mp 
Naptár

Fontosabb linkek
 Eltévedt időszámítás
 Európai Idő
 Varga Csaba honlapja
 Baranta harcművészet
 Index.hu-Fórum
 Ózdi Arvisura Társaság
 hun.lap.hu
 szkita.lap.hu
 etruszk.lap.hu

Szavazás
Hogy tetszik a honlap?

Hunos!

Elmegy
Nem tetszik


Szavazás állása
26 hozzászólás

Információ
Üdvözlöm oldalamon!


Oldalt eddig 3634989 alkalommal keresték fel.

Regisztrált felhasználók száma:174
Látogatók összesen 1511 alkalommal szóltak a fórum 17 témájához és a honlap cikkeihez.

Legutóbbi 5 felhasználónk:
moroc
mocor
Judit1970
nemethlea
bezen