Visszalépés a portál Főoldalára

Főmenü
 Főoldalra
 Átértékelő nyilatkozat

 ŐSMAGYAR NYELVEK
   A szkíta nyelv
   A hun nyelv
   Etruszk titkok
   Anyanyelvünk
   Napkelet vándoraitól
   Édes Erdély
   Ararát népe
   Perelő
   Szent erdeinkben
   Ősbuda
   hodu utu rea
   Ősbuda Várvédői
   Gyöngyösbokréta
   Perkupa
   Kisbíró
   Kaleidoszkóp
 FORUM HUNGARORUM

  Keresés a honlapon
  Fotóalbumok
  Linkek, társoldalak
  TOP 10-es oldalak
  Napi olvasottság
  Honlap statisztika

Belépés
Felhasználónév:

Jelszó:

REGISZTRÁCIÓ

Keresés a honlapon


Könyvajánló
 
Tovább a megrendelő oldalára

Statisztika
Te vagy itt a(z)
3632193
látogató!
Ma  870,
ebben a hónapban
17217 látogató volt.
Jelenleg
1 regisztrált tag
és 14 vendég olvas minket.


Könyvajánló
 
Ugrás a cikk oldalára

Tárhelyszolgáltatónk
 

Unsoft.hu

Kapcsolat

Szerkesztő:
Perkupai Pető Imre


Webmester:
Szekeres Sándor  
 

Ősmagyar nyelvek

 
    

  
 

Válasz(ok)....


Japan Vendégként2009.01.11. 01:17(55.)
Szia Futura!

Egyetertek az irasoddal!
Ami erdekes, hogy eleg szeles retegek valljak ezeket az elmeleteket.
(ertelmisegitol kezdve a betanitott munkasig).
Sot, van aki szerint mar Buddha is szkita szarmazasu volt :)

....és előzmény(ek)

futura Vendégként2009.01.10. 22:45(54.)
. Nem egyszer fordul elő televízióban, újságok lapjain, hogy magát kereszténynek vagy katolikusnak valló, ilyetén módon megkérdőjelezhetetlen tiszteletben álló személy pogány ruhadarabokkal vagy szimbólumokkal "feldíszítve", a Szent Korona vagy a Nagyboldogasszony-kultusz kapcsán bődületes, keresztényietlen, sőt egyenesen hitellenes tételeket hangoztatva jelenik meg. Van egy réteg, aki erre kritikátlanul vevő - ha "lokalizálni" kellene, akkor a magát keresztény-konzervatívnak (jobboldalinak) tartó csoport ez.
Miről van azonban szó? A Szentszék - lévén kitekintése a teljes világra - már évekkel ezelőtt észrevette, hogy egy sajátos jelenség mutatkozik a vallási életben. Ennek a "szakmai megnevezése" újpogányság, és részben kapcsolódik a New Age áramlatához (a benne résztvevők persze ezt nem is sejtik). A Kultúra Pápai Tanácsa éppen ezért kiadott egy dokumentumot, amelynek ez a címe: Jézus Krisztus, az élő víz elhozója. Keresztény megfontolások a New Age kapcsán. Magyarul még nem láttam, megtalálható angol, olasz, spanyol és francia nyelven a vatikáni honlapon:
http://www.vatican.va/roman_curia/pontifical_councils/cultr/documents/rc_pc_cultr_doc_06121999_documents_it.html
(alulról a harmadik dokumentum)
Ebben az újpogányságnak az alábbi deifinícióját találjuk:
"Újpogányság: olyan megnevezés, amelyet gyakran visszautasítanak azok, akikre vonatkoztatják. Olyan áramlatról van szó, amely párhuzamos a New Age-dzsel, és amely kölcsönhatásban áll vele. A nagy vallási hagyományok, különösképpen a Nyugat zsidó-keresztény hagyományával szembeni ellenállás hulláma kapcsán sokan újra felkutatták az ősi benszülött, hagyományos és pogány vallásokat. Akármi is előzte meg időben a kereszténységet, azt az adott ország vagy nemzet szelleméhez sokkal hitelesebben közelállónak ítélik meg, a természeti vallás egy olyan meg nem fertőzött formájának, amely kapcsolatban áll a természet erőivel, sokszor matriarchális, mágikus vagy sámánikus jellegű. Az emberiég egészségesebb lesz, ha visszatér az ünnepek természetes (a földműveléshez kapcsolódó) ciklusához és az élet általános igenléséhez. Némely "újpogány" vallás napjainkban született rekonstrukció, amelynek az eredeti formákhoz való viszonya kérdéses, különösképpen akkor, amikor modern ideológiák elemei bukkannak fel benne, mint a környezetvédelem, a feminizmus vagy néhány esetben a a faji tisztaság."
Úgy vélem, ezt mintha egyenesen az ősmagyarkodókról írták volna - pontos a látlelet. Viszont itt válik nyilvánvalóvá, hogy az ősmagyarkodásban semmi eredeti és specifikus nincs - tulajdonképpen (eléggé fantáziátlan) része egy világfolyamatnak. Van ugyanis ősdánkodás, ősnorvégkodás, őssvédkedés, őskeltáskodás és így tovább. Ami eltérést jelent ezekhez képest, az a magyar nyelv és a magyar hagyomány sajátos elemei. Egyébként egy az egyben egy New Age közeli, kiszámíthatóan érvelő és építkező, a kereszténységgel semmilyen szinten össze nem egyeztethető jelenségről van szó. Tulajdonképpen ezek az emberek Szt. István, Szt. Gellért és Szt. László művét, a pogány magyarság kereszténnyé tételét kérdőjelezik meg (ezért kell hivatkozniuk olyan "szentekre", akiket a katolikus egyház soha szentnek el nem ismert).
Ennek végül totálisan elfogadhatatlan következményei lesznek. Merthogy minden normális, minimális biblikus, régészeti és történeti ismerettel rendelkező ember előtt, legyen buddhista, iszlám-hitű vagy ateista, világos, hogy Mária és Jézus zsidók voltak. Csak az ősmagyarok nem tudják ezt elfogadni. Kreálnak elméleteket arra, hogy Mária miként volt szkíta/szittya/pártus hercegnő, s így Jézusban 100%-ig magyar vér folyt (hála Istennek a zsidó Józsefhez nem volt genetikai köze a gyermeknek). Még odáig is eljutnak, hogy Mária még több gyermeket szült - így biztosítva van az Árpád-ház és a magyar nemzet jézusi leszármazása. A nevetséges ebben az, hogy ugyanilyen érveléssel legelőször a franciák jelentkeztek pár száz éve, és ott a Valois-ház ősei voltak Mária-sarjak. Az eltelt időben Jézus már igen sok nemzet fia lett, és igen sok uralkodóház az ő testvéreitől (vagy Mária Magdolnától született gyermekeitől) eredt. Vagyis a magyarok itt megint egy hosszú, unalmas sorba álltak be, ahol semmi eredeti nincs az ötletekben, a nyelvet, neveket cserélgetik, de az alapséma ugyanaz Párizstól Budapestig.
Egy szó mint száz: a dolgot szellemi szinten nem kell komolyan venni. Annyira komolytalan, amennyire lehet. Ettől persze lehet veszélyes, hiszen a hitben járatlan ember megbotolhat, megtévedhet. De mint szellemi-teológiai kihívás, lefeljebb csak a megmosolyogtató volta miatt értékelhető. Amit lehetett, a Vatikán már elmondta a jelenségről. A magyar helyzet nem egyedi, egyáltalán nem speciális. Akit tehát teológiailag érdekel, annak könyvtárnyi irodalom áll lassan a rendelkezésére (csak nem magyarul).
Annál súlyosabb viszont a társadalmi vetület - mivel ez beszüremkedik a politikába, a közéletbe. Sajnos az egyházba is. Vannak papok is, akik "eladják magukat" ilyen eszetlen ötleteknek (ál-pálos misztika, amihez az igazi pálos rendnek semmi köze, hamis Mária-tisztelet, ázsiai vallási elemek belekeverése a keresztény érába, mint pl. a csakrák, közöttük is kiemelten Dobogókő - katyvaz, turmix, szinkretizmus). Ez a veszély. Már a pásztorok is alkalmatlanná válnak így a pásztorolásra.
Ettől azonban nem kell megijedni. Jézus mondta, hogy így lesz. Mondta, hogy sokan jönnek, és azt mondják: "Én vagyok", vagy azt fogják mondani: "Itt van a Krisztus, ott van a Krisztus". Jézus mit mond az evangéliumban? "Ne higgyetek nekik" "Aki mindvégig kitart, az üdvözül." Kell bátorság és nagy lélek az emberbe: mit számít, hogy egy tévelygő, esetlen ideológia híve engem lezsidóz, leateistáz? Nem is olyan rossz jelzők ezek: Jézus és az apostolok zsidók voltak, az első keresztényeket a rómaiak ateistának vélték, mert nem hódoltak a sok istenség előtt. Egyszóval: tudnom kell, mi a hitem, hová tartozom. Ahogy Szt. Pál írja: "Tudom, kinek hittem." Ez a lényeg. Nem félni, nem megrettenni, szilárdnak maradni, és a hitet tisztán megőrzni, mindenféle keverés-kavarás nélkül. Hogy elmondhassuk Pállal: "A jó harcot megharcoltam, a pályát végigfutottam, a hitet megtartottam. Készen vár rám a győzelmi koszorú."

 
    

 
Generálás ideje: 0.24 mp 
Naptár

Fontosabb linkek
 Eltévedt időszámítás
 Európai Idő
 Varga Csaba honlapja
 Baranta harcművészet
 Index.hu-Fórum
 Ózdi Arvisura Társaság
 hun.lap.hu
 szkita.lap.hu
 etruszk.lap.hu

Szavazás
Hogy tetszik a honlap?

Hunos!

Elmegy
Nem tetszik


Szavazás állása
26 hozzászólás

Információ
Üdvözlöm oldalamon!


Oldalt eddig 3632193 alkalommal keresték fel.

Regisztrált felhasználók száma:174
Látogatók összesen 1511 alkalommal szóltak a fórum 17 témájához és a honlap cikkeihez.

Legutóbbi 5 felhasználónk:
moroc
mocor
Judit1970
nemethlea
bezen