Visszalépés a portál Főoldalára

Főmenü
 Főoldalra
 Átértékelő nyilatkozat

 ŐSMAGYAR NYELVEK
   A szkíta nyelv
   A hun nyelv
   Etruszk titkok
   Anyanyelvünk
   Napkelet vándoraitól
   Édes Erdély
   Ararát népe
   Perelő
   Szent erdeinkben
   Ősbuda
   hodu utu rea
   Ősbuda Várvédői
   Gyöngyösbokréta
   Perkupa
   Kisbíró
   Kaleidoszkóp
 FORUM HUNGARORUM

  Keresés a honlapon
  Fotóalbumok
  Linkek, társoldalak
  TOP 10-es oldalak
  Napi olvasottság
  Honlap statisztika

Belépés
Felhasználónév:

Jelszó:

REGISZTRÁCIÓ

Keresés a honlapon


Könyvajánló
 
Tovább a megrendelő oldalára

Statisztika
Te vagy itt a(z)
3894418
látogató!
Ma  270,
ebben a hónapban
17158 látogató volt.
Jelenleg
1 regisztrált tag
és 3 vendég olvas minket.


Könyvajánló
 
Ugrás a cikk oldalára

Tárhelyszolgáltatónk
 

Unsoft.hu

Kapcsolat

Szerkesztő:
Perkupai Pető Imre


Webmester:
Szekeres Sándor  
 

Urál-Altáji nyelvek

 
    

  
 

Válasz(ok)....


mimi2011.05.30. 00:09(10.)

Csatlakozva:
2011.05.20

Hozzászólások száma: 4
Kedves Soproni, Krantz elméletének a lényege, hogy a föld művelése és az állattartás legalább tízszer annyi embernek biztosít megélhetést mint a gyüjtögetés és a vadászat. Tehát ezt az életmódot bevezetők olvasztották be az “ősnyelvet” beszélőket.
A proto már elégé megfoghatatlan, te elé még egy ősnyelvet teszel. A proto őse az ősmagyar, húh! És ebből a proto-ősből vagy ős-protoból maradtak ránk olyan közös szavak mint az írott-rótt : written-wrote, kör : circle, kulcs : clue/key/clef, rész | share, assza : ass, készít : cast, stb. Ha majd engedi a kertészkedés, nézz utána – hasonló helyzetben – hány indián szó került az ámerikaiba.
Nem hinném, hogy a mezőgazdaság az öntözéses műveléssel kezdődött (Mezopotámia), én az ó-világ három kontinensének a találkozását neveztem meg kiindulásnak, a Kárpát-medence ebben a képben a szív, a pumpa szerepét játszotta.
“A közös nyelv nem jelentett genetikai rokonságot.” Hát mit jelentett? Ki állítja, hogy északról terjedt és mi? Egy nyelv csak akkor lesz linga franca ha egy uralkodó nép nyelve. A 10%-nyi gyüjtögető-vadászó nem lehetett uralkodó a 90% felett! Nem vontam kétségbe a sumér meg a többi nyelvrokonságot, csak az átvétel irányát, ég és föld! Keresd meg a térképen az általad felsorolt népek eloszlásának a súlypontját.

....és előzmény(ek)

soproni2011.05.23. 12:18(9.)

Csatlakozva:
2009.01.15

Hozzászólások száma: 108
Kedves mimi!
Idézek írásodból: „a mezőgazdaság terjedését követve az észak-afrikai vonal a baszkoknál, a nyugat-európai vonal a keltáknál (SKóT – SZKíTa), az észak-európai vonal a finnek táján fejeződik be. Mindegyik nyelv mutat némi hasonlóságot a magyarral”. Ez valóban így van, a hasonlóság pedig onnan adódhat, hogy volt egy közös ősnyelv, amely használatos volt Európa nagy részén, egészen az Urál-hegységig, sőt dél felé azon túl is. (Ezt az ősnyelvet ne tévesszük össze az IE-i nyelvészek rekonstruált proto nyelveivel!) Erre a nyelvre még nem mondhatjuk, hogy „magyar”, de tény, hogy a magyar nyelv nagyon sok ősszót megőrzött, nem véletlen, hogy Varga Csaba nagyan sok közös szót talált az angol vagy egyéb más nyelvekben a magyarral. A proto nyelvek előtti ősnyelv véleményem szerint a magyar nyelv elődje volt. A fejlett mezőgazdaság Mezopotámiából és Anatóliából indulhatott el, nem a Kárpát-medencéből. A közös nyelv nem jelentett genetikai rokonságot, de valószínűleg dél felől terjedt észak felé, és nem fordítva! A nyelv linga francaként ismert volt egész Európában, ezért a szavait sok nyelvben megtaláljuk. Egy keveset foglalkozom a sumer nyelvvel is, és bátran állíthatom, nagyon sok közös szavunk van a sumerokkal, de az akkádokkal is, de a közös ősszavak megtalálhatók a különböző dravida nyelvekben is, az indiánok nyelvében (Kecsua és Penut, de az etruszk és baszk nyelvben is. Ami ebből a nyelvből megmaradt az IE-i terjeszkedés után, azt nevezték el teljesen hibásan finnugor nyelveknek. Ezekkel a kérdésekkel több írásomban is foglalkoztam: http://www.virtus.hu/?id=user_art&user_id=12454
Krantzot megint előveszem, de ilyenkor nyáron kevés időm van. Amit a „népvándorlásokról” írsz, abban egyet értünk. Mikor Árpádék bejöttek, itt már „magyarul” beszélő népet találtak!

mimi2011.05.23. 08:25(8.)

Csatlakozva:
2011.05.20

Hozzászólások száma: 4
Krantzot azért ajánlottam, mert a mezőgazdaság terjedését követve az észak-afrikai vonal a baszkoknál, a nyugat-európai vonal a keltáknál (SKóT – SZKíTa), az észak-európai vonal a finnek táján fejeződik be. Mindegyik nyelv mutat némi hasonlóságot a magyarral. Amivel Krantz nem foglalkozik, de ésszerűen következik a többiből, hogy Ázsia felé is ugyanilyen terjeszkedés történt és nem fordítva. A “rokonság” tehát Európa-Ázsia-Afrika találkozása körüli vidékekről sugárzik szét és – nagyon ésszerűen – a széleken mutatja a legközelebbi “nyelvrokonságot” a magyarral, mivel a szélek ennek a terjeszkedésnek a maradványai. Ebben minden benne van a rokonságokról. Ezt az óriási, lassú, de folytonos terjeszkedést nevezhetjük népvándorlásnak, rajta kívül nincs népvándorlás. Vannak későbbi eredményes terjeszkedések, mint a románoké, szerbeké, stb. kárunkra, az angoloké, oroszoké, stb. Nem tudok egyetlen olyan példát sem melyben egy nép felkerekedett, otthagyott csapot-papot és eredményesen áttelepült volna egy új hazába. Alinei kontinuitás elméletének is egyetlen kivétele van: a magyar, de szerintem ez élete legnagyobb tévedése. Valószínűleg a könyvtárakban valahol megtalálsz egy könyvet az abházok Törökországba költöztetéséről, nagyon megrázó, mottója: “aki hazát veszít, az mindent veszít”.

soproni2011.05.21. 20:05(7.)

Csatlakozva:
2009.01.15

Hozzászólások száma: 108
Kedves mimi! Köszönöm, hogy elolvastad, és hozzászóltál. Nem csak kérdezem, hogy milyen nyelv a magyar, hanem igyekszek én is valamilyen választ adni. Írásom folytatása most készült el, rövidesen leközlöm azt is. Érdekes, amiket írsz, és valahol bizonyára igazad is van, nekem is vannak és voltak hasonló érzéseim a magyar nyelvvel kapcsolatban. A példáid nagyon jók és elgondolkoztatók. Ez is egy út a magyar nyelv bemutatására, szívesen olvasnék róla többet is! Krantz könyvét ismerem.

mimi2011.05.20. 02:09(6.)

Csatlakozva:
2011.05.20

Hozzászólások száma: 4
Kedves Soproni, azt kérded: Milyen nyelv a magyar? Szerencsére sokkal megbízhatóbb mint használói; nem engedi magát félrevezetni. Vegyünk egy egyszerű példát: a mákosrétesben, tökösrétesben és kaposztásrétesben a közös nem a mák, a tök vagy a káposzta hanem a rétes. Ha a fu, ua, baszk, angol, stb. nyelvekkel vannak közös szavaink, sőt ugyanazok a közösek, akkor talán mi vagyunk a rétes.
Különben a nyíl, nyél, nyál, stb. mind a megnyúlást fejezi ki: a nyél a szerszámot, a nyíl a fegyvert nyújtja meg, növeli a hosszát, Nő(l)! Igen, ezeknek a szavaknak a gyöke a Nő(l) és minden eurázsiai nyelvben megtalálható. A magyarban ebből a gyök/szó/igé-ből lett az ~ön/~on/~en/~n rag is, az indoeurópai nyelvekben pedig az in, on, na, stb. prefix. Ezek mindegyike növekedést fejez ki, valami nagyobb, magasabb lesz, nő(l) a ráhelyezet dologtól: asztaloN könyv, book oN table, knjiga Na stolu. Az asztal magassága megnövekedett a könyvével.
A “honfoglaláskor bejött törzsek” kapitányok által vezetett katonai egységek (lásd Thuróczy), magyarul ugyancsak törzsek. Az istenadta nép helyben volt, magyarul beszélt és legkevesebb három millióan voltak. Ha nem így lett volna, akkor ezt most németül vagy valamelyik szláv nyelven írnám. Népek vándoroltatása előtt ajánlom mindenkinek Grover S. Krantz Az európai nyelvek földrajzi kialakulása című művének alapos áttanulmányozását.

 
    

 
Generálás ideje: 0.04 mp 
Naptár

Fontosabb linkek
 Eltévedt időszámítás
 Európai Idő
 Varga Csaba honlapja
 Baranta harcművészet
 Index.hu-Fórum
 Ózdi Arvisura Társaság
 hun.lap.hu
 szkita.lap.hu
 etruszk.lap.hu

Szavazás
Hogy tetszik a honlap?

Hunos!

Elmegy
Nem tetszik


Szavazás állása
26 hozzászólás

Információ
Üdvözlöm oldalamon!


Oldalt eddig 3894418 alkalommal keresték fel.

Regisztrált felhasználók száma:180
Látogatók összesen 1721 alkalommal szóltak a fórum 17 témájához és a honlap cikkeihez.

Legutóbbi 5 felhasználónk:
david
Aranka
Etelka
Kollarne
Antonin8